Překvapivý původ strážců mozku

26. březen 2014

Průlomová práce amerických vědců ukazuje, že buňky mikroglie vznikají jen pár dní po oplození vajíčka spermií.

Mozkové buňky mikroglie jsme zatím házeli do jednoho pytle s jinými imunitními buňkami. Průlomová práce amerických vědců ale ukazuje, že mikroglie jsou zcela unikátní a vznikají jen pár dní po oplození vajíčka spermií. Ruce si nad tímto objevem mohou mnout i zastánci léčby kmenovými buňkami.

Mikroglie

Buňky mikroglie se vyskytují v centrální nervové soustavě, kde vykonávají imunitní dozor – loví patogenní mikroorganismy, kterým by se podařilo proniknout do mozku, a odklízejí mrtvé buňky. Zároveň mohou sehrát negativní roli v neurodegenerativních onemocněních jako je Alzheimerova choroba nebo roztroušená skleróza a uvolňováním zánětlivých mediátorů zhoršovat jejich průběh.

Předpokládá se, že mikroglie jsou „mozkovou“ formou buněk makrofágů, které poškozené či odumřelé buňky pohlcují v tělních tkáních. S tím souvisí i další předpoklad, že mikroglie vznikají zároveň s dalšími imunitními buňkami. Nový objev však ukazuje, že tyto buňky mají zcela jedinečný původ a tvoří se jen během krátkého časového „okna“, které se otevře za několik dní po oplození vajíčka spermií.

Vědci z Mount Sinai School of Medicine nejprve transplantovali prekurzory makrofágů z jedné novorozené myši do druhé. Buňky se odmítly diferencovat, což ukazovalo, že mikroglie vznikají nezávisle na makrofázích ještě před narozením během embryonálního vývoje. V další části studie vědci využili fluorescenčně značené prekurzory buněk. Jakmile se fluorescence jednou aktivuje, už nikdy nezmizí a všechny buňky, které se vyvinuly z takto označených prekurzorů, pak budou pod světlem o určité vlnové délce zářit. Vědci aktivovali fluorescenci už sedmý den po oplození vajíček. Když pak zkoumali dospělé myši, zjistili, že v jejich mozku jsou fluorescenčně zářící mikroglie, ale že tělní tkáně neobsahují žádné zářící makrofágy. To znamená, že mikroglie jsou zcela unikátní a vznikají z prekurzorů, které se tvoří už kolem sedmého dne po početí.

Objev teoreticky přináší nové možnosti v léčbě neurodegenerativních onemocnění. Když víme, že prekurzory mikroglií vznikají ve velmi časných fázích vývoje embrya, mohli bychom být schopní získávat je z embryonálních kmenových buněk. Získanými buňkami by se pak daly léčit nemoci mozku, na kterých se defektní mikroglie podílejí.

Zdroj: The Mount Sinai Hospital/Mount Sinai School of Medicine, Science Express

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.