Barmská disidentka Su Ťij by mohla být propuštěna z domácího vězení

Barmská disidentka Su-Ťij by mohla být po volbách propuštěna z domácího vězení. Dnes o tom jedná soud v Rangúnu. Nejznámější barmská opoziční politička a nositelka Nobelovy ceny míru by měla být na svobodě asi týden po celostátním hlasování. O možném propuštění Su ťij mluvili dnes na summitu Národů jihovýchodní Asie i přední představitelé barmské junty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Londýně protestují proti verdiktu barmského soudu s disidentkou Su Ťij

Demonstranti v Londýně protestují proti verdiktu barmského soudu s disidentkou Su Ťij | Zdroj: ČTK

Barmská chunta slíbila, že nositelku Nobelovy ceny propustí. Plánuje to ale až po volbách, aby mediálně sledovaná disidentka nemohla kandidovat nebo nějak volby ovlivnit.

Osmnáctiměsíční trest, který Su-Ťij dostala loni v srpnu, má pak vypršet týden po barmských volbách. Ty jsou po dvaceti letech naplánovány na 7. listopadu. O jejich demokratičnosti se ale pochybuje.

Politické strany schvalují současní čelní představitelé a opozice v zemi v podstatě neexistuje. Barma navíc jen několik týdnu před hlasováním změnila svou státní vlajku, hymnu a název země.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme