Lupénka není nakažlivá, ale výrazně ovlivní pacientův život

Lupénka je nemoc, která není nakažlivá, je ale nevyléčitelná a může propuknout v každém věku bez zjevných příčin. Lupénka navíc výrazně ovlivní život pacientů. Právě dnes si připomínáme světový den psoriázy neboli lupénky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lupénka  - Psoriáza

Lupénka - Psoriáza | Foto: Lupénka - Psoriáza ordinace

„Lupénka vzniká tak, že po našich předcích zdědíme speciální vlohu, je to tedy geneticky podmíněné onemocnění, ale u nás se nemusí objevit, může se tak stát až v další generaci. My nedokážeme říct, jestli tuto vlohu máme či ne, a proto je každý z nás potenciálně rizikovým,“ vysvětluje záludnost tohoíto onemocnění přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady, Petr Arenberger.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lupénce mluvil na Rádiu Česko přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady, Petr Arenberger.

Spouštěcím mechanismem, který nemoc odstartuje, podle profesora může být stres, těžká infekční choroba, operace nebo úraz. Přestože je lupénka kožní onemocnění ovlivňuje i klouby a vnitřní orgány.

„Zánět nepostihuje jenom kůži, ale i klouby a třeba cévní systém. Zvyšuje tak riziko vzniku aterosklerózy a s tím vznikající infarkt myokardu. Není to jen onemocnění kůže, je to zánět v celém organismu, který má další následky, které jsme si před dvaceti lety vůbec neuvědomovali,“ vysvětluje profesor.

Podle něj jde v podstatě o onemocnění z přebytku: „Na kůži se totiž výrazněji množí kožní buňky a mají urychlené množení. To znamená, že kvalita dozrávání není úplně v pořádku a ony se tak dobře neodlučují a vytvářejí se šupiny, které jsou nepříjemné na zánětlivé spodině.“

Přestože je toto onemocnění nevyléčitelné, k úspěchu při jeho léčbě výrazně pomáhá psychická pohoda nebo placebo efekt, dodává Arenberger.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme