V Česku si jich necení, tak lékaři odcházejí do Německa

Čeští lékaři hrozí, že odejdou do zahraničí. Německé a rakouské kliniky v Praze o víkendu chtějí na veletrhu Lékařství a zdraví představit lákavé nabídky. Zahraniční nemocnice totiž nabízejí českým zdravotníkům daleko příznivější podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geriatrická klinika v Radeburgu nedaleko Drážďan

Geriatrická klinika v Radeburgu nedaleko Drážďan | Foto: Klára Stejskalová

Například geriatrická klinika v německém Radebergu působí spíše jako penzión s útulnou recepcí, všude je čisto a uklizeno, žádný odér lizolu. Pacienti si to tu jen pochvalují, prý tu i výborně vaří. A to, že tu mají doktory-cizince, už nikoho nepřekvapí.

Doktor Milan Lexa zde pracuje jako internista. „Pacienti jsou tu proto, aby se zase rozpohybovali. Dost často diagnóza zní všeobecné zhoršení zdravotního stavu a víc nic, je tedy potřeba s nimi potom něco udělat,“ vysvětluje Milan Lexa, který má zkušenosti z více nemocnic v Německu. Podle něj je odbornost lékařů v Česku na velmi vysoké úrovni, zásadní rozdíl, který je propastný, však vidí v jejich ohodnocení.

Nemocnice si lékařů vysoce cení

„To je absolutně neporovnatelné. Zrovna teď tu máme kolegyni z Ruska, která zatím nemá uznanou odbornost a musí tu pracovat jako lékař po vysoké škole. Bere tedy 75 tisíc korun českých měsíčně, a to je velmi nízký plat,“ říká český lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští lékaří hrozí odchodem do zahraničí. Kvůli vysokým platům

Podle něj je momentálně v Německu obrovský nedostatek lékařů, jsou tedy žádáni o krátkodobé nebo dlouhodobé zástupy. „Nemocnice v nouzi jsou už potom ochotny platit i čtyřnásobek běžného lékařského platu, který je asi 120 až 150 tisíc Kč. Vynásobte si to třemi až čtyřmi – a tolik nemocnice nabízejí,“ vysvětluje Lexa.

Na geriatrii v Radeburgu se snaží staré lidi znovu rozpohybovat | Foto: Klára Stejskalová

Doktor Milan Lexa si podle svých slov vybral místo, které má nejblíže domovu. „Nechci tady bydlet, denně jezdím do Prahy. Východ Německa není zrovna oblast, kterou jsem si oblíbil,“ přiznává. „Od tří agentur, které sehnaly moje jméno, denně dostávám šest nabídek jen v oblastech, které jsem si vybral a ve kterých bych mohl eventuelně zastupovat,“ dodává.

Není důvod vracet se zpět do Čech

Jen o pár kilometrů dál, v Drážďanech, pracuje v soukromé ženské ordinaci doktorka Zdeňka Tittelová.

„Po studiích jsem měla možnost jít do domova důchodců, což byla jediná možnost. Udělat si atestaci na ženské klinice v Plzni bylo nemožné. Když jsem se sem vdala, měla jsem už tříletou dceru. Zde mi opatřili místo na ženské klinice okamžitě, deset let jsem tu pracovala, mohla jsem si udělat i atestaci. Neměla jsem ani možnost, ani chuť se vrátit zpátky do Čech,“ vypráví lékařka.

Jak také mimo jiné potvrzuje, lékaři v Německu něco znamenají. Jejich společenská prestiž je zde zkrátka vysoká.


Zvětšit mapu: německý Radeburg, kde pracuje lékař Milan Lexa

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme