Kouření versus šedé buňky?

29. říjen 2010
Monitor

Čím více kouříte, tím méně šedých buněk máte. To je závěr studie německých vědců, kteří zkoumali vztah mezi nikotinem a strukturou mozkové kůry.

Literární a filmový detektiv Hercule Poirot se rád odvolává na své „malé šedé buňky“. Má na mysli neurony, které tvoří mozkovou kůru – vývojově nejmladší část mozku, která je klíčová pro naše duševní pochody. Dřívější studie naznačily, že na „malých šedých buňkách“ se může podepsat to, jestli jejich majitel kouří či nikoli. Vztah mezi strukturou mozkové kůry a závislostí na nikotinu hlouběji zkoumali němečtí vědci.

Výsledky studie ukazují, že kuřáci mají oproti nekuřákům významně ztenčenou oblast mozkové kůry, která je klíčová pro naše rozhodování, kontrolu impulzů a také pocity odměny. Čím více cigaret a jiných tabákových výrobků člověk během dne vykouřil a čím déle byl kuřákem, tím byla jeho mozková kůra tenčí. Otázkou pro vědce nyní je, jestli tento efekt způsobuje nikotin, nebo jestli lidé s tenčí mozkovou kůrou více inklinují k jeho užívání.

Zdroj: Physikalisch-Technische Bundesanstalt Berlin

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.