Prezidentské volby v Pobřeží Slonoviny by mohly přinést mír

Obyvatelé Pobřeží Slonoviny jdou k prezidentským volbám. Mnozí tamní obyvatelé doufají, že prezidentské volby ukončí éru nestability po občanské válce z let 2002 až 2003 a že se vrátí doba, kdy bylo Pobřeží Slonoviny jednou z nejvíce prosperujících zemí západní Afriky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pobřeží slonoviny

Pobřeží slonoviny

„Jde o naprosto zásadní volby pro Pobřeží Slonoviny. Volby totiž rozhodnou o tom, zda se tato země vrátí zpátky do války, nebo zda konečně bude mír. A to je to, co si tak strašně přejí všichni obyvatelé této země,“ vysvětluje pozorovatelka Evropské unie Markéta Kutilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prezidentských volbách v Pobřeží Slonoviny mluvila na Rádiu Česko pozorovatelka Evropské unie Markéta Kutilová.

Volby se měly konat už několikrát, naposledy před deseti lety, vždycky ale byly zrušeny. Podle české pozorovatelky je to dáno hlavně neochotou současného prezidenta Laurenta Gbagby volby uspořádat. Dalším důvodem je navíc problematické technické zajištění voleb.

„Válka způsobila, že spousta lidí nemá identifikační průkazy ani rodné listy. Tady se více než rok pracovalo na tom, aby se lidem vystavily volební průkazy a aby se obnovily všechny dokumenty, o které přišli. I přesto se očekává, že až jedna třetina lidí nebude moci přijít k volbám, protože nemají volební průkazy,“ vysvětluje Kutilová.

Několikrát odložené hlasování sleduje 9 500 příslušníků mírových sborů OSN a také řada mezinárodních volebních pozorovatelů.

Pobřeží slonoviny patří i přes zmíněné problémy k největším vývozcům kakaa na světě. Z jeho plantáží se uspokojuje 40 procent světové poptávky po kakaových bobech.

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme