NG hrozí, že bude muset dočasně zavřít některé výstavy

V Národní galerii bude od příštího roku méně výstav a existují úvahy, že některé expozice budou dočasně uzavřené. Souvisí to s 15 procentním snížením rozpočtu v příspěvkových organizacích ministerstva kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní galerie v Praze, Veletržní palác

Národní galerie v Praze, Veletržní palác | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Národní galerie musí příští rok vyjít s rozpočtem, jaký měla před osmi lety. Od té doby ale vzrostly náklady a narostl počet expozic. Začala tedy šetřit. Už od října zrušila volné a zvýhodněné vstupné. Po novém roce nabídne menší počet výstav. Dosud jich nabízela třicet do roka. A jsou tu i úvahy, že v některých prostorech omezí provoz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Michaela Vetešková.

Generální ředitel Milan Knížák se k tématu financí zatím nechce vyjadřovat, odkázal nás až na prosinec. Jeho mluvčí Petra Jungwirthová ale kuloární informace Radiožurnálu potvrdila.

„S velkou pravděpodobností dojde na omezení provozu výstavních prostor, což je nová informace a nachází se ve fázi hledání řešení. Nerada bych říkala konkrétní opatření, ale rozsah omezení výstavních prostor bychom upřesnili v prosinci letošního roku,“ zvedla Jungwirthová.

Podle neoficiálních informací, vedení Národní galerie tento nápad, uzavřít některé expozice už ministerstvu sdělilo. A ministr kultury Jiří Besser to nepopřel: „Je to jedna z variant a budeme o tom s Milanem Knížákem diskutovat.“

Koncem listopadu by se měl Milan Knížák sejít s ministrem kultury Jiřím Besserem nad rozpočtem Národní galerie a hledat místa, kde ušetřit. Srovnat se s nižšími dotacemi musejí i další příspěvkové organizace ministerstva kultury.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme