Brazilci volí prezidenta, výsledky budou známy před půlnocí

Po dnešku budeme znát jméno příštího brazilského prezidenta. O nejvyšší funkci v páté nejlidnatější zemi světa soupeří Dilma Rousseffová ze Strany pracujících a sociální demokrat José Serra. Brazilští voliči také v druhém kole vybírají guvernéry některých federálních států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilci volí pomocí elektronického systému

Brazilci volí pomocí elektronického systému | Zdroj: ČTK

Do volebních místností musejí podle brazilských zákonů přijít všichni voliči - ten, kdo nemůže, musí svou neúčast patřičně zdůvodnit. Předvolební průzkumy favorizují Dilmu Rousseffovou, kterou jako kandidátku své strany vybral populární prezident Lula. Její vyzyvatel, sociální demokrat José Serra na ni ztrácí zhruba 10 procentních bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Brazílii informuje David Koubek

Volební místnosti se zavírají v pět hodin místního času, dá se čekat, že ještě do půlnoci středoevropského času budou známy první předběžné výsledky. Kompletní budou k dispozici až později.

Brazilci obvykle volí v nejbližší bance. Volební komise zkontroluje voličovu totožnost, jeden člen potom vyťuká číslo voliče do speciální klávesnice, která je propojena s volebním přístrojem za papírovým paravánem. Do něj zadá volič číslo kandidáta, vše je velice rychlé.

Voliči se často nemohou rozhodnout

Ve volbách platí zvláštní pravidla. V místnostech musí být vypnuté mobilní telefony, nesmí se fotit a platí zde i například zákaz agitace. Povolený je ale odznak, který prozrazuje příslušnost voliče ke kandidátovi. Někteří voliči ale volili v každém kole jinak, rozhodli se například na základě poslední televizní debaty.

Brazilci se po osmi letech Lulovy vlády mají lépe. Dvacet milionů jich vybředlo z extrémní chudoby. Další desítky milionů se vyhouply do střední třídy s příjmy v přepočtu nad 12 tisíc korun měsíčně.

„Několik členů naší rodiny dostává dávku zvanou Bolsa Família,“ říká Mariana, která na rušné křižovatce Sao Paula mává vlajkou s portrétem Dilmy Rousseffové. „Před Lulou to nebylo, teď ano.“ Tento sociální program vylepšuje příjem každého čtvrtého Brazilce.

Současný prezident má rekordní popularitu, znovu ale podle ústavy kandidovat nemohl. Lidé tak nejspíš věří, že kontinuitu jeho vlády zajistí nejlépe žena kterou ještě nikdy nikdo nikam nezvolil, ale má stejnou stranickou průkazku jako Lula.

Sever volí levici, střed pravici

Oba kandidáti mají velice podobné programy, slibují návaznost na Lulovu vládu. První kolo na začátku října ukázalo, že země je rozdělená. Chudý severovýchod volí spíše levicovější kandidátku Rousseffovou, možná také proto, že byla ministryní energetiky a do řady chudých domácností dostala elektřinu díky programu Světlo pro všechny.

Výkonnější a vyspělejší střed země volí zase sociálního demokrata Jose Serru, který je na politické stupnici spíše vpravo.

Brazílie je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa - v současné době jí patří 8. místo, ale v žebříčku by brzy měla posílit. Lulův nástupce nejspíš může počítat také s budoucími příjmy z ropy v pobřežních vodách. Včera úřady potvrdily, že další objevené ložisko může obsahovat až 15 miliard barelů.

David Koubek, Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme