Plzeňským policistům šéfuje muž, který velel zásahu proti technoparty

Šéfem policistů v Plzeňském kraji je ode dneška plukovník Jaromír Kníže, který před pěti lety velel spornému zákroku na technoparty v Mlýnci u Tachova, který byl největším policejním zásahem od roku 1989. Při akci bylo tehdy zraněno kolem dvou set lidí, z toho polovina byli policisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechTek 2005 - sobotní zásah policie

CzechTek 2005 - sobotní zásah policie | Foto: David Němec

Co stálo za výběrem Jaromíra Knížete tak můžeme jenom spekulovat. Policejní prezident Oldřich Martinů se omezil na konstatování, že měl na výběr ze dvou mužů ze dvou náměstků šéfa policie Plzeňského kraje a že to byla těžká volba.

Během někdejší technoparty Kníže podle kritiků podlehl politickému tlaku a zákrok dvou tisíc policistů proti 20 tisícům lidí přinesl víc škody než užitku. Řada technařů žalovala ministerstvo vnitra za brutální zásah, třeba za vhazování dýmovnic do automobilů a soudy jim daly za pravdu. Knížeti byla rovněž vyčítána přílišná politická angažovanost během zásahu, respektive politický motiv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Kníže v čele policistů v Plzeňském kraji. Více reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana.

Jaromír Kníže opakovaně tvrdil, že technaři obsadili pozemek ilegálně a proto musela policie zakročit. Organizátoři technoparty však měli pozemek pronajatý a jeho majitel to doložil platnou smlouvou. Jaromír Kníže, nový šéf policistů v Plzeňském kraji, tento rozpor nikdy nevysvětlil.

Kníže poté ještě vedl i jiné zásahy, a to například proti pochodu neonacistů centrem Plzně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroverzní osoba Jaromíra Knížete v čele plzeňských policistů. Více reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana.

V nové funkci se nicméně musí vypořádat s odchodem několika vysokých důstojníků a náměstků. Přijde zřejmě o ekonomického náměstka a náměstka pro lidské zdroje, přičemž za zmínku stojí, že plzeňská správa má aktuální podstav asi 250 lidí. Hlavní důvod k rozvázání pracovních poměrů spatřují její zaměstnanci v tom, že s blížícími se úsporami chtějí předejít hrozbě ztráty výsluh. To se týká i dalších několika desítek řadových policistů, kteří už odešli nebo do konce roku odejdou.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme