Dům světla pro lidi s HIV kvůli nedostatku peněz omezuje činnost

Dům světla už více než deset let pomáhá lidem s virem HIV a nemocí AIDS. Nabízí také bezplatné testování na nemoc, která je stále přes veškeré úsilí vědců z celého světa, nevyléčitelná. Letos se však zařízení dostalo do velkých finančních problémů a hrozí i zastavení bezplatného testování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Hlavatý

Miroslav Hlavatý | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Česká společnost AIDS pomoc, která Dům světla provozuje, se zadlužila kvůli rekonstrukci zařízení. Ta se ukázala jako nákladnější, než se počítalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dům světla pro lidi s HIV ohrožuje nedostatek peněz. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal ředitele Miroslava Hlavatého

„Vyskytl se tam problém, o kterém nikdo nevěděl. Milion a 600 tisíc jsme byli k prvnímu lednu dlužni stavební firmě, podařilo se nám 600 tisíc uhradit, ale milion tam stále je červené číslo, které na nás dnes a denně bliká,“ řekl Radiožurnálu ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý.

Dalším důvodem současných finančních problémů je podle něj snížená dotace ministerstva zdravotnictví. Letos na jaře měl Dům světla od tehdejší ministryně Dany Juráskové přislíbeno 2,7 milionu korun, po úpravě v rámci šetření ve všech resortech ale jen dostal 1,5 milionu. Peněz od státu tak ubylo skoro o polovinu.

„Je to závažný problém, který se snažíme řešit, ale já už nemám kam, na jaké dveře zaťukat. V České republice neexistuje firemní sponzoring, lidé do problematiky AIDS nechtějí investovat, a pokud snižuje své peníze i stát, tak nevíme, jak z této situace ven,“ povzdechl si Hlavatý.

V ohrožení jsou projekty i provoz domu

Do konce roku by Dům světla měl s prostředky vystačit a bude pokračovat i v bezplatném anonymním testování, otázkou je však podle ředitele rok 2011. „Pokud se budou dotace stále snižovat, tak jsme v ohrožení ve všech projektech i v provozu domu,“ podotkl.

Na provoz Domu světla mohou lidé přispět v rámci akce Art For Life. „Je to jedna z aktivit mladých lidí , která nám pomáhá, jsou to koncerty, aukce uměleckých předmětů. S napětím čekáme, kolik finančních prostředků akce vynese,“ doplnil Hlavatý.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme