Revitalizovaná historie

3. listopad 2010
Třetí dimenze

Dobře provedená revitalizace historického centra městu pomůže. V opačném případě mohou vzniknout nenapravitelné škody...

Město je unikátní fenomén, který vytvořila lidská civilizace. Dlouhá staletí se města vyvíjela ve svých středověkých hradbách. Až masivní nástup výroby a ekonomiky v moderní době způsobil, že původní rozměr města přestal stačit novým nárokům a město se „vylilo“ ze svých hranic. To, co zůstalo uvnitř, začalo být označováno za historické centrum města. Revitalizacím historických center se v repríze věnuje dnešní Třetí dimenze.

Logo

Proč historická centra měst postupně ztrácela některé své funkce? Proč se jiné funkce do center měst neúměrně koncentrovaly? Co znamená pojem revitalizace městského centra? Jaké nejlepší cesty vedou k přirozené obnově historických center měst?

Na otázky Radka Šofra odpovídali prof. Ing. arch. Karel Kibic, DrSc. z Ústavu památkové péče a renovací Fakulty architektury ČVUT a Libor Dušek, Ph.D. z Národohospodářského ústavu AV ČR.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 1. listopadu do 5. listopadu:

Pondělí: doma a v cizině
Úterý: kult smrti a těla
Středa: revitalizovaná historie
Čtvrtek: studenti na výsluní
Pátek: digitální archeologie

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.