Na návštěvě v zákulisí

2. listopad 2010

Každý čtvrtek v listopadu nabízíme návštěvníkům možnost nahlédnout do zákulisí pražské zoologické zahrady. Ve Vzdělávacím centru se uskuteční cyklus přednášek, ve kterých představí zaměstnanci Zoo Praha svá povolání a také své svěřence.

4. 11. - Co rád svačí orangutan Kama? Aneb den chovatele lidoopů
Vrchní chovatelka lidoopů Denisa Ryšková představí největší pavilon v pražské zoo – Indonéskou džungli. Podělí se nejen o každodenní rutinu, ale především o neopakovatelné zážitky s orangutany, gibony a binturongy.

11. 11. - Není kniha jako kniha. Plemenné a jiné knihy
Plemenné knihy slouží k přesné registraci všech zvířat daného druhu, která jsou chována v lidské péči. S jejich pomocí lze sestavovat chovné skupiny tak, aby nedocházelo k nežádoucímu příbuzenskému křížení. Kdo povede plemennou knihu a zda bude plemenná kniha pro ten který druh vůbec vedena, určují odborné komise Evropské asociace zoologických zahrad. Pražská zoo byla pověřena vedením už sedmi knih! Kterých a co jejich správa obnáší? Dozvíte se od Evžena Kůse, vedoucího plemenné knihy koně Převalského.

18. 11. - Den chovatele z plazí perspektivy
Nataša Velenská, vrchní chovatelka plazů, vysvětlí, jak se liší chovatel a ošetřovatel a co všechno musí dobrý chovatel splňovat. Ve svém vyprávění popíše i to, jak si budovat vztahy s plazy a jak využít jejich tréninku nejen pro chovatelské účely. Na přednášce osobně představí např. mláďata kajmanky supí a čukvaly zavalité.

25. 11. - Veterinářem v zoo
O své nevšední zážitky se zvířaty v Zoo Praha se podělí veterinář Roman Vodička.

Přednášky začínají každý čtvrtek v 18 hodin. Podrobný program najdete na www.zoopraha.cz.

autor: Zoo Praha
Spustit audio