Vědecké ústavy se opět otevírají veřejnosti

Týden vědy a techniky, největší český vědecký festival, začíná. Za deset let své existence dokázal přilákat veliký zájem veřejnosti. Festival pořádá Akademie věd, která zpřístupní na padesát svých ústavů po celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Chceme touto formou přiblížit vědu všem, kteří se o ni zajímají, ale také středoškolským studentům, odborné a laické veřejnosti,“ řekla Miroslav Klimentová z tiskového oddělení Akademie věd.

Návštěvníci mohou spatřit zařízení na pozorování Slunce, které astronomové používali už v dobách proslulého císařského matematika Johanna Keplera, seismograf snímající sebemenší otřesy, ale také počítač, který je možné ovládat pouhým pohledem a každý si ho může vyzkoušet.

V posledních letech se díky dotacím z Evropské unie rozrůstají v českých krajích špičková výzkumná centra aplikované vědy, takzvané vědeckotechnické parky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vědě a technice hovoří odborníci v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Zájem odborné veřejnosti o vědecko-technické parky narůstá. Vědecko-technické parky jsou jednoznačnou součástí inovační infrastruktury České republiky,“ uvedl prezident Společnosti vědeckotechnických parků Pavel Švejda.

Některé vědecko-technické parky vznikají i v regionech, které jsou zatíženy vysokou nezaměstnaností a nízkou vzdělaností, kde je nízká koncentrace průmyslu a odborníků. Patří k nim například vědeckotechnický park v Rumburku.

Irské zkušenosti v České republice

„Vycházíme z irských zkušeností. Tam začali na zaostalém severu země, přes odpor celé řady skeptiků, budovat podobná vědecko-technická centra. V oblastech, kde žilo jen pár pastevců a paličů whisky, vznikaly vědeckotechnické parky, podnikatelské inkubátory a detašovaná vysokoškolská pracoviště a k překvapení všech to průmyslovému a kvalitativnímu rozvoji těchto oblastí velice pomohlo,“ řekl Petr Porák z ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle Pavla Švejdy je irská zkušenost do České republiky přenositelná.

„Nemůžeme to ale opsat se vším všudy, protože podmínky jsou rozdílné. Přístup tedy ano, konkrétní provedení je ale třeba přizpůsobit specifikům našich krajů v místech, kde se jednotlivé vědecko-technické parky připravují a rozvíjejí,“ dodal Pavel Švejda.

Ondřej Černý, Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme