Započaly „Šišky“ – a plodí i vzácná wollemie

1. listopad 2010

I listopad je v Troji ve znamení Jehličnanů; navíc od 1. listopadu jej doplňují Šišky s bohatou sbírkou samičích květenství nahosemenných rostlin. Těmi největšími jsou až 50 cm dlouhé šišky z borovice Lambertovy, z cypřišků pak pocházejí ty zcela miniaturní. Pozorný návštěvník na výstavě získá zajímavé informace o jehličnanech mírného pásma.

Expozici doplňují perokresby Lídy Businské a zajímavé fotografie.

A něco navíc:

Snad aby nám udělala radost, či byla IN, rozhodla se v těchto dnech poprvé zaplodit i vzácná Wollemia nobiliswollemie vznešená. Je v naší zahradě od dubna 2006 – bezpečnostní předpisy tomu chtějí, že dlí za mříží; najdete ji v prostoru před skleníkem Fata Morgana.

- Byla zcela náhodně objevena v září roku 1994 v Modrých horách nedaleko australského Sydney.
- Její nález se dodnes považuje za jeden z největších botanických nálezů, srovnatelný snad jen s nálezem lalokoploutvé ryby latimérie podivné v roce 1938.
- V dnešní době je známo jen několik míst výskytu wollemie vznešené, přičemž celková populace čítá méně než 100 dospělých stromů.
- Jehličnan patřící do čeledi Araucariaceae dorůstá ve volné přírodě do výše 40 metrů a jeho kmen nezřídka dosahuje průměru až 1 metr, často je tvořen spletí více kmenů. Neobvyklé převislé jehlice mají na jaře a počátkem léta světle zelené špičky nových přírůstků. Jedinečnou charakteristikou stromu je i růst jehlic: dospělé jehlice vyrůstají ve dvou řadách na každé straně větví. Zajímavý je i vzhled kůry, který připomíná bublinkovou čokoládu.
- Jeden z nejstarších a nejvzácnějších stromů dostala Botanická zahrada hl. města Prahy od Knižního klubu u příležitosti vydání monumentální obrazové encyklopedie Rostliny (5. v řadě po veleúspěšných: Zvíře, Země, Člověk, Česko). Na českém vydání knihy se významnou měrou podíleli pracovníci trojské botanické zahrady, proto wollemia putovala právě sem....

Výstava Šišky: 1. - 28. listopad; denně 9 – 16 h, Botanická zahrada v Troji – venkovní expozice Areál JIH vč. výstavního sálu

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio