Rozpočet neumožní dorovnat českým zemědělcům dotace z EU

V příštím roce stát českým zemědělcům k dotacím z Evropské unie nepřidá ani korunu. Potvrdil to dnes premiér Petr Nečas, podle kterého dorovnání plateb neumožní stav státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zemědělci v Česku mají v roce 2011 dostat z Bruselu 80 procent hodnoty dotací, které pobírají jejich kolegové ze starých zemí unie.

„Musíme s těmi dotacemi zacházet tak, aby nedevastovaly konkurenceschopnost českého zemědělství. To znamená, aby rostla produktivita práce i v zemědělství,“ říká premiér Nečas a dodává:

„Čili já nebudu dávat laciné sliby, v příštím roce nám rozpočtová situace neumožní dorovnat na 100 procent, s tím že ale pro nás je to o to silnější motivace, abychom v novém programovacím období EU trvali na rovnoprávném postavení českého zemědělství a zemědělství ve ‚staré‘ patnáctce.“

Pokud vláda zemědělcům k evropským dotacím nic nepřidá, vzniká tím podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby velmi vážná situace, která může například ohrozit živočišnou výrobu. Zemědělci a zpracovatelé se k ní vyjádří na chystaném shromáždění koncem listopadu v Praze.

„My bychom pochopili, kdyby nebylo plné dorovnání, ale nula znamená, že pravděpodobně by vláda poslala příští rok resort zemědělství do červených čísel s veškerými dopady. To znamená, banky se pak nějak začnou chovat,“ varuje Veleba.

„A mně se těžko chce věřit tomu, že vláda toto může dopustit. Jak je vidět, tak asi jo, no a my se musíme podle toho zařídit,“ konstatuje šéf Agrární komory.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme