Airbag pro cyklisty

2. listopad 2010

Švédská „helma“ Hövding funguje jako airbag pro cyklisty. Při jízdě je ukryta v límci bundy, hlavu obalí až v momentě nárazu.

Bezpečnost automobilistů je žhavá otázka posledních 20 let. Mnohem hůř na tom dosud byli cyklisté a motocyklisté, ale to by se mohlo změnit i díky dvojici švédských průmyslových designérek, které přišly se zajímavou ochranou hlavy. Ta podobně jako airbag v autě není v klidovém stavu vidět.

Terese Alstin a Anna Haupt pro cyklisty vyvinuly nafukovací helmu, kterou pojmenovali „Hövding“, švédsky náčelník. V klidovém stavu není helma vidět, je ukryta v límci bundy nebo šatů, takže určitě nekazí estetický dojem z jezdce ani neničí jeho účes. Pokud cyklistovi hrozí nehoda, „náhlavní airbag“ se ve zlomku sekundy aktivuje, nafoukne a obklopí hlavu. Samozřejmě jako všechny podobné prostředky i tato „neviditelná helma“ prošla řádnými zkouškami v simulační laboratoři. Mezi figurínou a autem např. proběhla simulovaná srážka, při které auto na umělého cyklistu najíždělo z různých směrů rychlostí až 20 km/hod.

<object width="610" height="368"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/d7Oud3iGXWY?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/d7Oud3iGXWY?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="368"></embed></object>

Technická realizace helmy je podobná jako u airbagů pro auta. Airbag je vybaven extrémně citlivými pohybovými čidly, akcelerometry na bázi mikrotechnologie. Ty při překročení určité meze zrychlení nebo zpomalení v jakémkoliv směru aktivují spínač. Spínač během jedné desetiny sekundy do airbagu vypustí dávku hélia, které je ukryto v malé válcovité nádrži.

Cyklisté ve Švédsku stále odmítají nosit klasické helmy, ačkoliv je to švédskými zákony nařízeno - právě to návrhářky k vývoji nafukovací helmy inspirovalo. Speciální límec s náhlavním airbagem bude stát asi 50 dolarů, připevňuje se ke speciální oděvní obálce. Ta obepíná krk a vrchní část hrudníku, její různé varianty dokonce ladí s různými typy oblečení. Systém bude na trhu od jara 2011.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.