Slovenští pivovarníci se bouří. Vláda chce zvýšit spotřební daň z piva

Slovenská vláda se rozhodla razantně zvýšit spotřební daně na pivo. Má stoupnout až o 50 procent. Nepopulární opatření má pomoci státnímu rozpočtu. Půllitr piva bude dražší v přepočtu o dvě koruny. Pivovarníci si zoufají, prý je čekají hubené roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výčep

Výčep | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slovenští pivovarníci se proti vládnímu rozhodnutí bouří. A protože mají smysl pro humor, uspořádali před parlamentem pohřeb slovenského piva. Nechyběla smuteční shromáždění ani ponurá hudba. V půllitrech lidé měli hřbitovní svíčku. „Bojíme se toho, že zvýšení spotřební daně až o 50 procent způsobí další pokles výroby piva na Slovensku,“ řekl Radiožurnálu jeden z protestujících pivovarníků.

Prakticky každý smuteční host měl něco společného s pivem. Protestovat přišli manažeři pivovarů, obyčejní zaměstnanci z pivovarnictví i pivní fandové, kteří se bojí, že přijdou nejenom o práci, ale i o svůj nejmilejší nápoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijde Slovensko o pivovarnický průmysl kvůli úsporným plánům vlády? V reportáži Zblízka to zjišťoval zpravodaj Vojtěch Berger.

„Může to mít za následek, že pivovary na Slovensku zcela zaniknou. Jen za posledních pět let jsme na Slovensku zavřeli sedm pivovarů. A ne malých,“ říká pivovarník, který v oboru pracuje dvacet let. „Pivo by nám velmi chybělo. Myslím si, že ke slovenské kultuře, stejně jako k té české patří,“ dodala protestující paní.

Ne všichni pivovarníci ale propadají beznaději. Například Tomáš Vecko je Čech a dělá manažera v jednom takzvaném mikropivovaru v centru Bratislavy:

„Možná to trochu bude znát, ale přece jen my fungujeme pro klientelu, která není úplně z té nejnižší vrstvy. Nejsou to tedy lidé, kteří jinde chodí na pivo za jedno euro. My tady z eura devadesáti centů zdražíme o nějakých 10 centů.“

Pivo v restauraci, kde český manažer pracuje, začali vařit teprve letos na jaře a byznys byl propočítaný podle nižších daní. Když teď vláda daně zvedne, ohrozí to podle Vecka i podnik.

„Je to nelogické. Jako plno jiných věcí, které se dějí v politice tady i v Čechách. Někdo si něco vymyslí, neví kde to vzít, tak šáhne na to nejjednodušší co může,“ dodal.

Pivovarníci varují: lidé budou pivo míň kupovat

Vláda chce vyšší spotřební daní z piva naplnit státní rozpočet. Pivovarníci ale varují, že by tenhle plán mohl selhat. Dražší pivo si lidé budou míň kupovat a to může státu na daních vynést možná ještě méně než dnes.

„My chápeme, že jsou veřejné finance v této zemi na nějaké úrovni, že jsou možná rozvrácené, že jim je potřeba pomáhat. A jsme na tom ochotni se i podílet. Ale proč hned tak velkou zátěží? Ze současného stavu najednou o 50 procent více. Proč ne třeba o deset? Jsme ochotni se podílet, nechceme celkem nic, i když to by bylo samozřejmě ideální,“ uvedl pivovarník.

Slovensko by po zvýšení pivní daně bylo evropskou raritou. Hlavně proto, že daň na víno by zůstala nulová a víno by tak na Slovensku bylo oproti pivu zvýhodněné dokonce mnohem víc než třeba ve vinařských velmocích - Francii nebo Itálii.

Budou pít pivo doma

Známé úsloví o tom, že pivo je chléb národa našeho tak dostává ve slovenských pivovarech nepříjemně reálný základ. Jsou ale lidé, jako třeba sládek Peter Pramuk, kteří v dražším pivu vidí i jiné nebezpečí, kulturní.

„Lidé se pak orientují ne na točené pivo, na kulturu v restauracích a hospodách, ale koupí si třeba PET lahve a pijí pivo doma. Lidé se ale přece potřebují setkávat a toto jim pak chybí,“ uvedl.

Vyšší daň z piva by měla začít platit příští rok na jaře. Do té doby mají ještě pivovarníci čas přesvědčit vládu, že jim zvoní hrana.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme