MŽP chce zcela změnit fungování správy šumavského parku

Vadil hejtmanům, starostům a lesníkům. Ekologové ho naopak chválili. Po dvou a půl letech se František Krejčí rozhodl z funkce ředitele šumavského Národního parku odejít. Horkou šumavskou půdu prý opouští po dohodě s ministrem Pavlem Drobilem. O Krejčího odchodu se spekulovalo už delší dobu a reakce na jeho výpověď se různí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do NP Šumava nad Alžbětínem

Vstup do NP Šumava nad Alžbětínem | Foto: Wikipedia, Honza Groh

Nechci překážet, proto odcházím. Tak by se v kostce dal shrnout důvod, proč se František Krejčí rozhodl odejít, přestože doposud spekulace o svém konci ve vedení šumavského parku odmítal.

„Důvody mého odchodu se týkají toho, že nechci být překážkou prosazování nové dohody mezi regionem a ministerstvem životního prostředí v dalších měsících na Šumavě,“ vysvětlil Krejčí

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách ve vedení šumavského národního parku informovala Lucie Husárová .

Stávající vedení resortu životního prostředí pracuje na nové koncepci Národního parku Šumava několik týdnů. Spolu se zástupci obcí, Plzeňského a Jihočeského kraje, správy parku i ekologickými vědci a právníky se pokouší shodnout na speciálním zákonu o šumavském Národním parku. Společně už se sešli dvakrát.

Zákon by měl omezit pravomoci vedení parku

Podle záměru ministerstva by se mělo fungování správy parku zcela změnit. „Ten zákon má ambici pojmenovat všechno téměř do detailu. A protože to je zákon, bude velmi těžko měnitelný v nějakých krátkých časových intervalech,“ vysvětluje svoji představu náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.

Zjednodušeně řečeno to znamená, že schválení takového zákona by znamenalo, že vedení Národního parku Šumava by v budoucnu mělo mnohem méně možností cokoliv na území parku měnit, protože téměř vše by určoval zákon.

Například by tak mohly odpadnout každoroční debaty o splouvání Teplé Vltavy, protože i to by mohlo být upraveno zákonem.

Lucie Husárová 1, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme