Vondra chce probrat budoucí strategii české armády

Zahájit konzultace o takzvané Bílé knize o obraně chce dnes s politickými stranami ministr obrany Alexandr Vondra. Pozval si proto na společnou schůzku i zástupce parlamentních stran kromě komunistů. Podle Bílé knihy by se v budoucnu měla řídit česká armáda, a to přibližně následujících deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany ČR

Ministerstvo obrany ČR | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Sociální demokracii zastoupí poslanec Antonín Seďa. Setkání chápe jako první informační schůzku. Do budoucna by podle něj ale bylo dobré, kdyby se vytvořil jasný mechanismus toho, jak bude ČSSD Bílou knihu oponovat. Sám pak má s dokumentem filozofický problém:

„Protože jsem předpokládal, že současná vláda bude spíše pracovat na bezpečnostní strategii České republiky a teprve z toho vzejdou další strategické dokumenty. Nicméně pan Vondra předpokládá, že Bílá kniha bude jakýmsi podkladem pro bezpečnostní strategii.“

Ministr Vondra dnešní schůzku chápe jako rozšíření konzultací při přípravě Bílé knihy o parlamentní dimenzi.

„Ta Bílá kniha zatím není napsaná, ta se píše a bude psát. Pracuje základní expertní skupina, pracují jednotlivé pracovní skupiny k jednotlivým tématům a má představa je taková, že bílá kniha nalezne základní odpověď na roli a funkce ozbrojených sil. Jaké jsou požadavky ve strategickém a bezpečnostním prostředí a co z toho vyplívá pro rozvoj armády,“ uvedl Vondra.

Veronika Malá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme