BP se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku

Petrochemická společnost BP ve třetím čtvrtletí vykázala hrubý zisk na úrovni 1,8 miliardy dolarů. Po 17miliardové ztrátě ve druhém čtvrtletí se tak vrátila do černých čísel, a to i přes výdaje ve výši 7,7 miliardy dolarů spojené se záchrannými operacemi po nedávné havárii u amerických břehů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné plošiny

Ropné plošiny | Foto: Comstock Images

Kvůli tři měsíce trvajícímu úniku ropy z podmořského vrtu v Mexickém zálivu firmu podle expertů stále čeká náhrada škod v celkové výši až 30 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky společnosti BP ve třetím čtvrtletí zhodnotil ve Světě o osmé analytik Jiří Zendulka

Výsledek za třetí čtvrtletí ale potvrzuje, že BP již bezprostřední problémy spojené s havárií překonala, míní analytik makléřské společnosti Capital Partners Jiří Zendulka.

„Naznačily to už letní měsíce. Reportovaný zisk 1,8 miliardy dolarů je určitě pozitivní pro akcionáře, nicméně hraje tam roli spousta faktorů v účetnictví, jako je prodej aktiv, hospodaření ovlivnila i situace na trhu s ropou,“ uvedl analytik.

BP se nedávno kvůli snaze získat likviditu na náhradu škod rozhodla prodat své aktivity ve Vietnamu a Venezuele. Zendulka se domnívá, že hlavní výprodeje už má firma za sebou.

„Firma bude muset zvažovat své další kroky ve vztahy k tomu, jak chce být dále zadlužená. Když se podíváme na aktuální výsledky, tak její výše zadlužení je poměrně stabilní ve srovnání s předchozím rokem, ale v poměru ke stávajícím aktivům vlastně roste, protože se části aktiv zbavila,“ připomněl Zendulka.

Akcie BP se po dubnové havárii propadly o víc než polovinu. Podle Zindulky bude ještě dlouho trvat, než se vrátí na hodnoty před katastrofou, jsou proto zajímavou investicí pouze z dlouhodobého pohledu.

„Firmu ještě čeká složité období. Neočekával bych v nejbližší době, že by cena, která v současnosti na trhu je, zaznamenala nějaký další razantní výkyv,“ doplnil analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme