Výstava připomene 50 let od začátku spolupráce dvojice Neprakta - Švandrlík

Vernisáží začne večer v pražské Chodovské tvrzi výstava populární autorské dvojice Neprakta - Švandrlík. Expozice připomíná 50 let, které uplynuly od začátku spolupráce spisovatele Miloslava Švandrlíka s kreslířem a ilustrátorem Jiřím Wintrem, známého veřejnosti také jako Neprakta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Švandrlík a Jiří Winter alias Neprakta

Miroslav Švandrlík a Jiří Winter alias Neprakta | Foto: Občanské sdružení SH

Už v roce 1960 Neprakta se Švandrlíkem společně získali cenu na Festivalu humoru a satiry v Lipnici. Dařilo se jim i v době, kdy i humor míval ideologické zadání, tedy za normalizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za tvorbou dvojice Neprakta - Švandrlík se ve Světě o desáté ohlédl předseda České unie karikaturistů Břetislav Kovařík

„Jejich význam nebyl v tom, že by razili cestu nějakou novou formou nebo filosofii kresleného humoru, ale v tom, že byli naprosto nepřehlédnutelní, autorsky silní a nemírně populární,“ připomněl předseda České unie karikaturistů Břetislav Kovařík.

Výstava v Chodovské tvrzi ukáže návštěvníkům především stovky vtipů, které nakreslili pro československý satirický časopis Dikobraz. Právě ty dvojici nejvíc proslavily.

„Byli to spíš komentátoři obecně lidských problémů s jasnou linkou a jasnou čitelností. Jejich vtipy byly málo útočné, nikdy se nepouštěli do nějakých velkých politických projevů, ale o to byli populárnější,“ dodal Kovařík.

Martin Hromádka, Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme