Zimní pneumatika také umí snížit spotřebu

2. listopad 2010

Stále častěji se od výrobců pneumatik dozvídáme o jejich ekologických pneumatikách, které snižují spotřebu. Většinou je to způsobeno takzvaným nižším valivým odporem, což zjednodušeně řečeno znamená nižším třením. Je však taková pneumatika vhodná i na zimu?

Odpovíme hned v úvodu. Ano, i na zimu vyrábějí renomované značky pneumatiky s nižším valivým odporem a to znamená, že vhodné jsou. Nikdo z nich by si totiž nedovolil riskovat své renomé s pneumatikou, která by nefungovala.

„Jízdní parametry pneumatik podléhají náročným testům a jsou samozřejmě tím podstatným, co fabriky prezentují. Pneumatika, která zohledňuje nižší valivý odpor, má naprosto stejné jízdní vlastnosti jako ostatní pneumatiky. Je třeba brát v úvahu, že často je to pouze marketingový tah, který má pneumatiku ekologicky zviditelnit,“ potvrzuje Pavel Procházka, jeden z vůbec největších obchodníků s pneumatikami v Česku. Zákazníci podle jeho zkušeností zatím na ekologické parametry pneumatik nijak zvlášť neslyší.

„Připadá mi, že ekologie je jakési novodobé náboženství. Pravdou je, že se někteří zákazníci už ptají po pneumatikách s nižším valivým odporem, ale dá se říct, že většina značkových výrobců pneumatik si už nemůže dovolit udělat gumu s velkým valivým odporem, což nese za následek zvýšení spotřeby.“ Spotřeba totiž s valivým odporem přímo souvisí.

Situace na trhu s gumami je dnes taková, že se s jistým zjednodušením dá říct, že najít na trhu pneumatiku vyloženě do sněhu je větší potíž než dřív. Většina gum je totiž postavena do měst, do sněhové břečky a na promrzlý asfalt. Pokud tedy bydlíte například na horách a předpokládáte, že se budete opravdu pohybovat po sněhu, vybírejte pneumatiku obezřetně, ideálně na osobní doporučení zkušeného mechanika z pneuservisu.

Obecně platí, že při nákupu byste se měli pohybovat v takzvané první lize, tedy mezi značkovými výrobci. Víceméně stokorunové rozdíly v pořizovacích cenách se totiž projeví posléze nejen na délce brzdné dráhy, ale také na hlučnosti.

„To je poměrně důležitý faktor. Celkově se snižuje hlučnost vozidel a u řady aut jsou to právě pneumatiky, které jakožto jediné za jízdy slyšíme. Dalším důvodem, proč kupovat kvalitní zimní obutí, jsou krizové situace – například intenzivní brzdění. V takové chvíli se lze opravdu spoléhat pouze na to, co pneumatika dokáže a jestli nás z problémů dostane,“ uzavírá Pavel Procházka.

Výběr pneumatiky tedy rozhodně nepodceňujte. Ideální je jezdit ke zkušenému mechanikovi do pneuservisu.

autor: pek
Spustit audio