Ruská policie prohledala banku oligarchy Lebeděva

Moskevské sídlo banky, patřící oligarchovi Alexandru Lebeděvovi, se stalo terčem policejního zátahu. Budovu ráno obklíčily dvě desítky ozbrojenců v maskách a uniformách speciálních jednotek. Podnikatel a někdejší agent KGB Lebeděv je mimo jiné vlastníkem ruského opozičního listu Novaja Gazeta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod do budovy Národní rezervní banky v Moskvě

Vchod do budovy Národní rezervní banky v Moskvě | Zdroj: ČTK

O zásahu informoval Lebeděvův poradce Arťom Arťomov. Podle něj maskovaní a ozbrojení muži v uniformách zásahových jednotek OMON zabavili některé dokumenty. Alexandr Lebeděv podle něj zatčen nebyl.

Mluvčí moskevské policie Viktor Bědukov agentuře Interfax potvrdil, že policie a vyšetřovatelé prohledávají budovu v souvislosti s vyšetřováním trestného činu. Jakého a kdo se ho měl dopustit ale neupřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Moskvy se přihlásila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Na internetových stránkách Lebeděvovy Národní rezervní banky se mezitím objevilo prohlášení, že policejní akce nesouvisí se současnou činností banky ale s finančními operacemi jednoho z jejích klientů v roce 2008.

Arťomov odmítl spekulovat, kvůli čemu policie zasahovala. Je ale údajně přesvědčen, že akce nemá politický podtext.

Lebeděv je spoluvlastníkem opozičního listu Novaja Gazeta a patří mu také dva britské deníky Evening Standard a The Independent. Jeho firmy pak vlastní podíl ve společnostech Aeroflot a Gazprom. V minulosti několikrát kritizoval premiéra Vladimira Putina.

Lebeděvův majetek se odhaduje na dvě miliardy dolarů. Ke svému jmění přišel v devadesátých letech obchodem s cennými papíry.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme