Ivan Pelant: Od laseru ke křemíku

3. listopad 2010
Vstupte!

Fyzikové ani historikové vědy dosud nejsou zcela zajedno, komu náleží prvenství v objevu laseru. Připomeňme spor o prvenství Theodora Maimana a Gordona Goulda. Proč však vzbudil velkou vlnu zájmu objev porézního křemíku na počátku 90. let? Možnost spojit svět mikroelektroniky a optoelektroniky dohromady je velmi lákavá. Kam jsme dospěli po 20 letech?

Prof. RNDr. Pelant Ivan, DrSc., se narodil v roce 1944. Po maturitě na střední všeobecně vzdělávací škole v Uherském Brodě začal studovat fyziku pevných látek na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2002 byl jmenován profesorem Univerzity Karlovy pro obor fyzika - kvantová optika a optoelektronika. V současnosti se ve Fyzikálním ústavu AV ČR zabývá experimentálním zkoumáním optických vlastností polovodičů. Soustřeďuje se zejména na nanokrystalické formy křemíku. Je autorem dvou vysokoškolských učebnic, několika kapitol v monografiích a kolem 180 odborných publikací. Dlouhou dobu hrál závodně košíkovou. Rád čte literaturu faktu, poslouchá nejen klasickou hudbu, ale také český a moravský folklór.

Logo

Poslechněte si také starší Vstupte! s doc. Janem Řídkým, ředitelem Fyzikálního ústavu AV ČR.


Zítra ve Vstupte!

Zítřejším hostem Adriany Krobové bude PhDr. Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu AV ČR. Co na sebe dosud prozradila unikátní hora Vladař? Archeologie v lokalitě projektu Natura 2000.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.