Ve Zbirohu se otevřela Národní základna humanitární pomoci

Ve Zbirohu na Rokycansku otevřeli Národní základnu humanitární pomoci. Náročná přestavba objektu ve skladovém zařízení Základy logistiky Olomouc probíhala od roku 2009. Cílem základny je zajištění poskytování humanitární pomoci a pořízení odpovídající techniky pro manipulaci na jakékoliv místo určení. Projekt by měl zvýšit prestiž České republiky v rámci Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní základna humanitární pomoci ve Zbirohu

Národní základna humanitární pomoci ve Zbirohu | Foto: MV generální ředitelství HZS ČR

„Zbiroh je areál, který ministerstvo vnitra získalo bezúplatným převodem poté, kdy ho opustila armáda. Má vynikající dislokační polohu, protože je nedaleko letiště, je v centru Čech a je nepochybné, že skýtá řadu a řadu možností,“ vysvětluje výběr areálu náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo na místě byl i reportér David Havlena.

Pro lokalizaci základny byla jednak rozhodující poloha, zároveň ale také prostory, kterou jsou umístěny přímo u záchranného pluku a také centra logistiky. Národní základna humanitární pomoci tak může efektivně reagovat na krizové situace a to nejen vnitrostátně.

Prostory o rozloze 2500m2 disponují velkokapacitními halami, které slouží jako úložiště humanitárního materiálu, tak i jako garáže a překladiště. Zrekonstruované prostory představil ředitel Základny logistiky Olomouc, pod kterou zbirožský areál spadá, Jiří Němeček.

„Jsou tady garáže pro současnou manipulační a dopravní techniku. Ve druhé velké hale máme uložené kontejnery, které by nám sloužili v případu vývozu materiálu,“ přiblížil Němeček.

V jedné části budovy je už uskladněný materiál humanitární pomoci. „Tento materiál, který odborně nazýváme normativ materiálových zásob a věcných prostředků, který slouží pro jednotlivé krizové a havarijní situace,“ vysvětlil Němeček.

Celý projekt výstavby Národní základny humanitární pomoci byl z 85 procent hrazen prostředky z Evropské unie. S tím souvisela i náročná administrativa, která však nedovolila realizovat všechny části projektu a náměstek pro ekonomiku ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Alois Sellner nebyl s průběhem realizace spokojený.

„My jsme se poprvé setkali s realizací evropských projektů a musím říct, že evropské projekty jsou velmi formálně, administrativně náročné. Na můj vkus je to až někdy přespříliš, protože věci, které na normální stavbě realizujete dohodou mezi projektantem, investorem a dodavatelem stavby, tak tady vám do toho vstupují ještě další subjekty, které na vás dohlíží,“

Náklady na výstavbu se podařilo snížit téměř o třetinu a vyžádaly si tak investici přes 65 milionů korun.

David Havlena Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme