Čeští vědci budou v Kamerunu mapovat gorily nigerijské

Čeští přírodovědci budou v pralesích Kamerunu mapovat vzácné gorily nigerijské. Expedice chce ve středoafrické zemi prozkoumat populaci a způsoby ochrany kriticky ohrožených živočichů. Čeští vědci se tak chtějí zasadit o prosazení návrhu, aby se území obývané gorilou nigerijskou stalo národním parkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nyango, gorila nigerijská, Limbe Wildlife Center

Nyango, gorila nigerijská, Limbe Wildlife Center | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Gorily žijí v zemích, které jsou ohrožené občanskými válkami a také kácením pralesů.

Gorilu nigerijskou nebylo možné doposud zaznamenat. Existuje jen několik rozmazaných fotografií běžících goril.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gorily.mp3

„My se budeme snažit dokázat, že tam ty gorily skutečně jsou a dát vlastně i podklady k tomu, aby kamerunská vláda vyhlásila místo rezervací a později národním parkem. Také tam přivezeme fotopasti a nějaké pomůcky pro strážce,“ říká jeden ze členů expedice a bývalý ošetřovatel goril z pražské zoologické zahrady Marek Ždánský.

Podle místních strážců by mělo na kamerunskonigerijské hranici žít na 250 goril.

V oblastech, kde gorily žijí, je velmi obtížné prosazovat jejich ochranu.

„Důležité je, aby to pochopilo místní obyvatelstvo. Například v Ugandě jsou na svoje gorily hrdí a berou je jako svoje národní bohatství," říká Ždánský.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) zařadil v minulosti gorilu nigerijskou do skupiny 25 nejohroženějších druhů primátů.

Ondřej Černý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme