Vodík z mořské vody

3. listopad 2010

Vědci vymysleli metodu, jak získávat vodík ze slané mořské vody. Dalším přínosem principu je využití hliníku jako zásobárny energie.

Vodíková energetika se potýká s řadou problémů. Především řeší, jak bude možné vodík levně uvolňovat z primárních, tedy z přírodních zdrojů. Vědci z americké Purdue University ve státě Indiana zjistili, že při použití hliníku a speciální kapalné slitiny je možné vodík získávat velmi snadno přímo z mořské vody. Tato technologie tedy možná nahradí konvenční uhlovodíková paliva zejména v oblasti námořní dopravy. Její nasazení by však také pomohlo i v oblasti skladování energie, které se vyrábí jinými způsoby.

Hlavní výhodou technologie je fakt, že vodík nemusí být nijak složitě distribuován ani skladován. Vodík je totiž vyráběn přímo na místě užití, a to v takovém množství, v jakém je ho zapotřebí. Takto vyrobený vodík může putovat přímo do spalovacího motoru námořní lodi, nebo také do palivového článku, který produkuje elektrickou energii. Jako odpadní produkty vznikají pouze voda a teplo.

Původně tato technologie fungovala pouze při použití sladké vody, výzkumníci z Purdue University experimentují s využitím kombinace hliníkových slitin a sladké vody už od roku 2007. Současný patent spočívá v katalyzátoru, který obsahuje 90 % hliníku a 10 % kapalné slitiny gallium-indium-cín. Gallium nejprve rozpustí souvislé kusy hliníku a tento prvek pak velmi efektivně reaguje s kyslíkem v mořské vodě. Výsledkem je uvolnění vodíku, přičemž odpadním produktem je hydroxid hlinitý. Ten je ale možné dodáním elektrické energie z vnějšího zdroje zrecyklovat opět na hliník. Vzniká tak způsob, jak energii nějakým způsobem uložit do vytvoření prvotního materiálu, který do reakce vstupuje. To je velmi výhodné pro energetické provozy, které dodávají elektřinu velmi nepravidelně – jde především o solární a větrné farmy. Hliník jako zásobárna energie by zde mohl vytvořit stabilizační prvek.

Gallium a indium sice patří mezi vzácné prvky, ale výzkumníci věří, že i přesto bude tato technologie rentabilní a bude jí možné pohánět velké námořní lodě i malé čluny. Tyto obnovitelné zdroje energie by také mohly pohánět hutní a metalurgické provozy, kde samotný hliník vzniká, vytvořil by se tak uzavřený energetický komplex.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.