Přátelství se počítá i u delfínů

2. listopad 2010
Monitor

Pro samice delfínů je výhodné mít kamarádky. Ty, které je mají, si jako matky vedou lépe než samice, které se bez přátelské výpomoci musí obejít.

Dosavadní výzkum reprodukčního úspěchu v populacích společenských druhů zvířat dával smíšené výsledky: některé studie ukazovaly na přínos genetiky, zatímco jiné vyzdvihovaly sociální vlivy, jako je pomoc ze strany nepříbuzných členů společenství. Nová studie australských vědců je první, která studovala interakci genetických a sociálních faktorů u delfínů rodu Tursiops.

Dvacet let dlouhé záznamy o pozorování 52 samic delfínů a jejich mláďat žijících u pobřeží západní Austrálie vědci doplnili genetickým testováním. Výsledky studie ukázaly, že reprodukční úspěch samic ovlivňují jak geneticky podmíněné příbuzenské vztahy, tak „přátelství“ navázaná během života. Malí delfíni mají větší šance na přežití, pokud má jejich matka ve skupině buď příbuzné samice, které jsou ochotné jí pomoci, anebo nepříbuzné „kamarádky“, které fungují jako čestné tety.

Zdroj: University of New South Wales, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.