Chodorkovskij: Výsledek soudu se mnou ukáže osud Ruska

S výsledkem nového procesu proti Michajlu Chodorkovskému je podle mínění někdejšího oligarchy spojen další osud Ruska. Chodorkovskij to prohlásil ve své závěrečné řeči, kterou dnes v Moskvě vyvrcholilo soudní projednávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michajl Chodorkovskij.

Michajl Chodorkovskij. | Zdroj: ČTK

Chodorkovskému, který si odsluhuje osmiletý trest za daňové podvody, i jeho obchodnímu partnerovi Platonu Lebeděvovi, hrozí vězení až do roku 2017. Verdikt by soud měl vynést v polovině prosince.

„Ve vězení nechci zemřít, jestli to ale bude potřeba, jsem k tomu připraven,“ prohlásil v závěrečné řeči někdejší nejbohatší muž Ruska. Sedmačtyřicetiletý Michajl Chodorkovskij apeloval na soud, jehož rozhodnutí se podle něj podepíše na tváři Ruska příštích let.

Milióny lidí podle Chodorkovského doufají, že se Rusko stane zemí svobody a úcty k zákonu. Prokuratura viní oba muže z krádeže více než dvou miliard barelů ropy v letech 1998 až 2003. Podnikatel i jeho společník ale nová obvinění odmítají coby vykonstruovaná.

Kritikové mají za to, že postup úřadů je politicky motivovaný a vláda chce udržet někdejšího finančního magnáta za mřížemi především proto, že se obává jeho politického vlivu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme