Pražská ODS odešla ze schůzky s TOP 09. Musí se poradit, jak dál

Zástupci pražské ODS večer předčasně ukončili povolební schůzku s partnery z TOP 09. Ta totiž podezřívá občanské demokraty, že se v povolebních jednáních s ČSSD o koalici na pražském magistrátu snaží udržet společný mocenský kartel. ODS to považuje za urážku. Strana se nyní musí poradit, jak bude postupovat dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). (Koláž ČRo)

Zdeněk Tůma (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). (Koláž ČRo) | Foto: Tomáš Adamec

TOP 09 požadovala, aby se prý i kvůli dalšímu renomé ODS na povolebních rozhovorech v Praze aktivně podílel její předseda, premiér Petr Nečas. Ten výzvu ještě před jednáním bryskně odmítl s tím, že pražští lídři občanských demokratů nejsou malé děti, které by musel vodit za ruku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda pražské organizace TOP 09 František Laudát a předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný v odpoledních Ozvěnách dne.

František Laudát, předseda pražské organizace TOP 09, ale trvá na tom, že by se do jednání Nečas vložit měl. „Nabyli jsme dojmu, že jednání se vlečou příliš dlouho,“ podotkl.

„Je jenom obtížně věrohodné, aby jak pan Nečas, tak u sociální demokracie pan Sobotka vystupovali a tepali korupci, když by v Praze pokračovaly některé věci, které ohrožují samotné pilíře demokracie,“ zdůraznil Laudát.

Politická nezodpovědnost

Pokud by podle něj na pražskou radnici usedla koalice ODS a ČSSD, nic by se v tomto ohledu nezměnilo. „My se domníváme, že Praha je natolik důležitá, podobně jako další krajská města, že to, co se děje, je silně politicky nezodpovědné,“ dodal Laudát.

Předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný ale považuje způsob jednání TOP 09 za neslušné. „Nepokládáme za standardní, slušné a politicky korektní vzkazovat takovéto věci prostřednictvím médií.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Volební lídr ODS v Praze Bohuslav Svoboda a komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka v pořadu Stalo se dnes.

Připomněl, že pražská ODS po včerejším jednání jednoznačně deklarovala jak sestavení nového týmu lidí, tak to že strana bude v následujících dnech jednat výhradně s TOP 09. „A také jsme jednomyslně schválili, že budeme jednotlivé připomínky k programovým dokumentům výhradně diskutovat také s TOP 09,“ podotkl Šťastný.

„Jsem přesvědčen, že jsem do týmu vybral lidi, na které se můžu spolehnout a kteří podobu ODS změní,“ řekl k tomu volební lídr ODS v Praze Bohuslav Svoboda.

Postoj ODS nechápe ani komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka. „Včera na ODS došlo k obrovskému převratu. To nebylo TOP 09 vůbec reflektováno. Jestli to měl být způsob, jak se dohodnout, tak to je spíš způsob, jak se nedohodnout. Je to promarněná šance,“ poznamenal Pečinka.

Mimořádná schůze ODS

Večerní schůzka s TOP 09 podle Šťastného skončila velmi rychle hlavně proto, že se nyní, po výzvě TOP 09, musí pražská ODS sejít a poradit se, jak bude dál postupovat.

Boris Šťastný - kandidát ODS do komunálních voleb v Praze | Foto: Tomáš Adamec

„Jsme pod velkým tlakem naší členské základny. Skutečně desítky a desítky SMS zpráv a telefonátů mě přinutili k tomu, abych svolal na čtvrtek mimořádné zasedání nejvyššího pražského orgánu regionální rady a taktéž kolega Blažek svolal zastupitelský klub. My se musíme sejít a poradit se, co dál,“ vysvětlil Šťastný.

Velká část pražských občanských demokratů se podle něj cítí výzvou TOP 09 velmi zaskočena. „Mnohdy i uražena postojem TOP 09. Oni nám pořád něco vzkazují přes média, napadají pražskou ODS. Teď už to vypadá, že vyhrožují vládě Petra Nečase. Myslím, že takto nemůžeme dál postupovat,“ zdůraznil.

ODS se s TOP 09 nicméně dohodla, že předsedové jejich klubů budou dále jednat o navržené smlouvě. „Budeme dále cizelovat jednotlivé body ve smlouvě. Jednání jsme v tomto ohledu nezastavili, ale budeme muset udělat určitá politická rozhodnutí, jak pokračovat dál a zda pokračovat dál,“ uzavřel Šťastný.

„Není to drama‘

Kandidát na primátora TOP 09 Zdeněk Tůma tvrdí, že prioritním partnerem TOP 09 pro koalici na pražské radnici dál zůstává ODS.

„Pořád jsme měli výrazné pochybnosti o tom, že vůle k tomu udělat koalici opravdu s námi, nebyla dostatečná. Chtěli jsem podpořit hlasy v ODS, které podporují koalici s TOP 09. Nemyslím si, že by prohlášení bylo natolik dramatické, aby znemožnilo pokračování v našich jednáních,“ prohlásil Tůma.

Svoboda nicméně uvedl, že krok TOP 09 nechápe. „Je to pro mě nepochopitelné. Nevím, jestli v politice setrvám tak dlouho, abych začal takovéto věci chápat a tolerovat. Ale v tuto chvíli je to pro mě velmi obtížně tolerovatelné, že všechno to, co jsem v posledních měsících dělal, všechny garance, které jsem dával, byly takto zneváženy,“ zdůraznil Svoboda.

Vyjednávání o koalici ale podle něj s TOP 09 pokračují. „Jednání pokračuje dál,“ uzavřel Svoboda.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme