Poslanci schválili stav legislativní nouze. Teď řeší škrty

Pět hodin trvalo, než se poslanci dostali k projednávání vládních škrtů. Museli proto přerušit řádnou schůzi sněmovny a narychlo svolat schůzi mimořádnou. Až na té se koalici přes odpor ČSSD a komunistů podařilo schválit projednávání norem ve stavu legislativní nouze a možnost hlasování po devatenácté hodině. Poslanci už navečer schválili balík úsporných zákonů z dílny ministerstva práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Tomu se ČSSD snažila zabránit svoláním jednání své sněmovní frakce. To jim ale koalice neumožnila. Podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky tím tak porušila sněmovní zvykové právo. „Tady vždy bylo respektováno právo poslaneckého klubu požádat o přestávku na jednání klubu v maximální délce dvou hodin. Tohle právo nebylo respektováno ze strany vládní koalice.“

„Podle mého názoru to zhoršilo a zhorší to vztahy mezi vládou a opozicí v Poslanecké sněmovně. Navíc to bylo zcela účelově využito jenom proto, aby vláda mohla prosadit své nepřijatelné návrhy zákonů,“ dodal Sobotka s tím, že koalice chce zákony protlačit do Senátu, který bude ještě ve starém obsazení, tedy s převahou pravice.

Mezi čtyři novely, které mají zajistit úspory v rozpočtu na příští rok, patří například zdanění výnosů ze stavebního spoření nebo balíček úsporných opatření v sociální oblasti. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se rozpočet bez těchto čtyř zákonů neobejde.

„Vláda si je jistá, že se podaří je prosadit. V opačném případě by to samozřejmě znamenalo značné hospodářské škody. A ty nechceme dopustit,“ uvedl.

Snížení porodného odsouhlaseno

Poslanci dali zelenou balíku úsporných zákonů z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Sněmovna ho schválila ve stavu legislativní nouze. Novelu teď posoudí Senát. Součástí balíku, který má státní kase ušetřit zhruba čtyřicet miliard korun, je například změna odměňování státních zaměstnanců.

Stav legislativní nouze:
Ve stavu legislativní nouze se vypouští první čtení a druhé se zkracuje na minimum. Zkracuje se i diskuze a může okamžitě následovat třetí čtení.

Platy by se jim nově měly určovat podle výkonnosti a ne odsloužených roků. Škrty se mají dotknout i porodného a dalších dávek. Oproti původnímu návrhu naopak zůstane vybraným rodinám sociální příplatek.

Jeho zachovaní požadovala Národní rada osob se zdravotním postižením. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ocenil, že se nakonec na půdě sněmovny podařilo najít kompromisní variantu.

„Jsem rád, že jednání vedla k úspěšnému výsledku a že se mohl pozměňovací návrh, který vzešel od členů sociálního výboru, podpořit. Konkrétní řešení spočívá v tom, že sociální příplatek se dočasně zachovává pro rodiny se zdravotně postiženým členem ještě pro následující období,“ řekl Drábek.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme