Kosovský parlament vyslovil nedůvěru vládě

Kosovo spěje k předčasným parlamentním volbám. Parlament včera vyslovil nedůvěru vládě premiéra Hašima Thačiho. Pro hlasovalo 66 ze 120 poslanců. Volby by se měly konat už v prosinci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament vyslovil nedůvěru vládě kosovského  premiéra Hašima Thačiho.jpg

Parlament vyslovil nedůvěru vládě kosovského premiéra Hašima Thačiho.jpg | Zdroj: ČTK

Kosovo zůstalo bez prezidenta, vlády i prezidenta. Úřadující hlava státu Jakup Krasnići rozpustil parlament a vyhlásil volby na 12. prosinec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Politické krizi v Kosovu mluvil na Rádiu Česko redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu Martin Dorazín

Politická krize nastala poté, co z funkce prezidenta odstoupil Fatmir Sejdiu a jeho Demokratický svaz Kosova posléze opustil vládní koalici s Demokratickou stranou Kosova Hašima Thačiho. Sejdiu odešel kvůli výroku ústavního soudu, který řekl, že je nemožné, aby vykonával svoji funkci a zároveň funkci předsedy strany.

Kosovské politiky čekají obtížná jednání se Srbskem a volby mají dát stranám a jejich lídrům novou legitimitu k rozhovorům. Hlavní srbské vládní strany jsou pro dialog s Kosovem, na rozdíl od opozice, která vyzívá kosovské Srby, aby volby bojkotovali.

Kabinet premiéra Thačiho vládl tři roky a v roce 2008 přivedl tuto zemi k vyhlášení nezávislosti na Srbsku.

Martin Dorazín, Jan Piroch, Eva Presová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme