Republikáni získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů

Demokraté ztratili kontrolu nad americkou Sněmovnou reprezentantů. Republikáni budou mít podle předběžných výsledků voleb v dolní komoře Kongresu výraznou většinu. Strana posiluje i v Senátu, tam ale na většinu zřejmě nedosáhne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby ve Spojených státech amerických

Volby ve Spojených státech amerických | Zdroj: ČTK

Podle všech prvních komentářů jde o výraz nespokojenosti se směřováním Spojených států amerických v posledních dvou letech, kdy Bílému domu, ale také Kongresu vládnou demokraté.

Je sice pravda, že ve volbách po dvou letech vládnutí prezidenta – ať už demokrata nebo republikána – obvykle Američané dávají najevo svou nespokojenost a snižuje se počet zástupců vládní strany v Kongresu, ale letos je to opravdu výrazné.

Podle propočtů sice republikáni neovládnou Senát, ale budou mír výraznou většinu ve Sněmovně reprezentantů. Když nic jiného, tak to přinejmenším zkomplikuje prezidentu Obamovi život ve zbývajících dvou letech jeho vlády.

Nelehká role administrativy

„Obamova administrativa byla postavena do nelehké role, kdy zdědila jednu z největších ekonomických krizí v historii a války ve dvou zemích. Zároveň je ale třeba také říct, že si nepočínala politicky příliš dobře. Promrhala nadšení z roku 2008,“ řekl politický konzultant Alexandr Braun.

Důvodem je podle něj to, že místo aby se věnovala řešení ekonomiky a zaměstnanosti, poněkud nesmyslně si přibrala obrovské břemeno v podobě drahé reformy zdravotnictví.

„Zdravotnická reforma po mnoha kompromisech zklamala levé křídlo demokratů, protože si mysleli, že nebyla dostatečně dalekosáhlá, a ještě víc popudila proti Obamovi a demokratům republikány,“ dodal Alexandr Braun.

Vít Pohanka, Lubica Bergmanová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme