Výsledek voleb do Kongresu USA může ovlivnit chod ekonomiky

Republikáni ovládli americkou Sněmovnu reprezentantů, demokraté uhájili Senát. Mnohé plány Bílého domu se tak začnou komplikovat a některé se už možná ani nepodaří prosadit, což potvrzují i reakce trhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Například akcie zdravotních pojišťoven, které by výrazně doplatily na prezidentem Obamou prosazovanou reformu zdravotnictví, si včera připisovaly nejvyšší zisky.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory ale zmíněný výsledek voleb může mít za následek komplikaci ozdravení americké ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vliv voleb do Kongresu na americkou ekonomiku. Téma pro hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikoru.

„Spojené státy se nacházejí ve složité situaci a potřebovaly by, aby celý avizovaný legislativní proces proběhl hladce, a to zejména s ohledem na přijetí zákonů, které by ovlivňovaly tamní hospodářství. Nyní dojde k větším tahanicím a legislativní proces rozhodně hladký nebude. USA tak budou zřejmě z ekonomického hlediska přešlapovat na místě,“ uvedl Pikora pro Rádio Česko.

Zdravotní pojišťovny včera na základě všeobecného přesvědčení, že republikáni ve volbách uspějí, posilovaly. Otázkou zůstává, které další sektory by z výsledku voleb mohly profitovat.

„Obecně republikáni razí úsporné teorie, které méně zasahují do ekonomiky. To samozřejmě nahrává finančnímu sektoru, energetice a zdravotnictví,“ upřesnil hlavního ekonoma společnosti Next Finance.

Krátkodobé oživení

Rovněž se spekuluje o tom, do jaké míry může v současné situaci druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, respektive infuze likvidity, zafungovat a do jaké může skutečně americkou ekonomiku oživit.

„K oživení v této souvislosti určitě dojde, jelikož do tamní ekonomiky potečou velké finanční prostředky v řádech stovek miliard dolarů. Růst ekonomiky však může být pouze krátkodobého charakteru, který nikterak zásadně neovlivní příští roky. Avizované oživení navíc bude tlačené nadměrnou inflací,“ dodal Pikora.

List Financial Times navíc varuje, že další kolo kvantitativního uvolňování v Americe přiživí měnové války. Volná likvidita totiž zvýší tlak na rozvíjející se země. S tím souhlasí také Vladimír Pikora.

„Spojené státy se v poslední době soustředí jen na reálné ovlivňování kurzu dolaru. Tlačí tak na některé rozvíjející se ekonomiky (Thajsko, Brazílie), aby kurzy jejich měn rostly, tudíž se zpomalil růst tamního hospodářství. Američané tak de facto podporují měnovou válku, ale dá se předpokládat, že zmíněné ekonomiky se proti takovému jednání vzbouří,“ uzavřel hlavní ekonom společnosti Next finance.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme