Dobeš: Zápisné za sociálně slabé studenty zaplatí stát

V případě, že od příštího akademického roku bude platit poplatek za studium, takzvané zápisné, chudým studentům ho zaplatí stát. Radiožurnálu to potvrdil ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„Studenti, kteří pobírají sociální dávky, zápisné platit nebudou, platí ho za ně stát. To jsou ti studenti, kteří pobírají 1620 korun,“ uvedl Dobeš.

Školy by také podle ministra mohly deset procent z vybraného zápisného použít na podporu určité skupiny studentů, kteří na dávky nárok nemají, ale jsou sociálně slabší, a část poplatku jim vrátit ve formě stipendií.

Počítá s tím technická novela o vysokých školách. Pokud bude schválena, zápisné by studenti začali platit od příštího akademického roku. Bylo by pak na samotné škole, jakou výši platby od nuly do šesti tisíc korun by určila. Tento poplatek za studium se pak zruší, až se na školách začne platit školné.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme