Policie stále pátrá po balíčkových bombách z Řecka

Policii se možná nepodařilo odhalit všechny balíčkové bomby nastražené řeckými teroristy. Nebezpečné zásilky tak teď můžou být kdekoliv v Evropě. Prohlásili to představitelé řecké policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní jednotka zatýká jednoho z hlavních podezřelých

Zvláštní jednotka zatýká jednoho z hlavních podezřelých | Zdroj: ČTK

Řecko na dva dny přerušilo doručování poštovních zásilek do ciziny. Policisté prohledali všechny zásilky na řeckém území. Podle ní je ale možné, že se některé balíčkové bomby mezitím už dostaly za hranice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska přináší nové informace o aféře s bombovými balíčky

Policie pátrá po několika podezřelých, kteří jsou členy organizace Konspirace ohňových buněk. Radikálové patří k nepřebernému množství anarchistických skupinek V Řecku.

Jeden z podezřelých je studentem chemie, takže měl přístup ke střelnému prachu, které v balíčcích byly. Jak ale policie tvrdí, nemohly nikoho zabít, neměly prý takovou sílu, aby vybuchly a způsobily smrt. Mohly ale způsobit vážná zranění.

Jejich cílem bylo hlavně nahnat strach. V neděli 7.listopadu se v Řecku uskuteční místní a obecní volby, které jsou pojímány jako referendum o tvrdých úsporných opatřeních, jež nyní zavádí socialistická vláda. Premiér Jorgos Papandreu sám naznačil, že když jeho socialisté ve volbách neuspějí, Řecko pravděpodobně nastoupí cestu předčasných voleb.

Krajně levicové organizace s tímto „utahováním opasků“ nesouhlasí. Radikálové jsou přesvědčeni, že problémy jsou důsledkem spiknutí kapitalistů, proto chtějí zjitřit atmosféru před volbami a nahnat voličům strach.

Řečtí ultralevicoví teroristé adresovali nebezpečné zásilky německé kancléřce Merkelové nebo italskému premiéru Berlusconimu. Balíčky dostalo taky několik cizích velvyslanectví v Athénách.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme