Délka prstů odhaluje chování našich předků

3. listopad 2010
Monitor

Byli naši předkové agresivní a promiskuitní, nebo spíš mírumilovní a monogamní? Odpověď přineslo zkoumání délky jejich prstů.

Mužské pohlavní hormony androgeny, mezi které patří například testosteron, vědci spojují s agresivitou a promiskuitou. Androgeny však zanechávají také fyzickou stopu: jejich hladina během nitroděložního vývoje dítěte ovlivňuje geny, které se podílejí na vývoji prstů. Vysoká hladina hormonů zvětšuje délku prstníčku oproti ukazováčku. To znamená, že podle poměru délky těchto prstů se dá odhadnout hladina androgenů a tím i sklon k agresivnímu a promiskuitnímu chování.

Vědci z Liverpoolské univerzity hodnotili délku prstů u různých druhů našich předků – od ardipitéků a australopitéků přes neandrtálce až po moderního člověka. Výsledky jejich studie ukazují, že neandrtálci a časní příslušníci rodu Homo byli vystaveni vyšším hladinám prenatálních androgenů než dnešní lidé. Jejich chování proto zřejmě bylo více konkurenční a promiskuitní. Vysoká míra promiskuity se dá předpokládat i u našeho nejstaršího zkoumaného předka ardipitéka, zatímco o něco mladší australopitékové byli spíš monogamní.

Zdroj: University of Liverpool

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.