Pravěký delfín s nafouklou hlavou

3. listopad 2010
Monitor

Dnešní delfíni mají nízké čelo a dlouhý protáhlý čenich. Jejich pravěký příbuzný ze Severního moře ale vypadal docela jinak: měl krátký a kulatý nos, nad kterým se do výšky klenulo baňaté čelo.

Pravěký delfín dostal latinské jméno Platalearostrum hoekmani. Druhové jméno odkazuje na nizozemského rybáře Alberta Hoekmana, který v roce 2008 vylovil ze Severního moře jeho lebeční kost. Je stará asi 3 miliony let a zachoval se na ní nápadný výběžek (premaxilla), který přesahoval horní čelist. Naznačuje, že zvíře mělo bizarní širokou hlavu s „nafouknutým“ čelem a krátkým zakulaceným čenichem, která svým vzhledem připomínala balón.

Podle ní teď vědci určili, že pravěký kytovec měřil na délku asi 6 metrů a patřil do čeledi delfínovitých, která kromě delfínů zahrnuje také plískavice, kosatky a kulohlavce. Pravěký delfín představuje zcela nový rod i druh, jeho přesná pozice na vývojovém stromě kytovců zatím zůstává nejasná. Je však pravděpodobné, že bude blízce příbuzný současným kulohlavcům, kteří mají podobný tvar lebky.

Zdroj: BBC News, Deinsea

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.