V Kábulu protestují kvůli volbám i sami kandidáti

V afghánském hlavním městě už druhý den pokračují protesty. Země čeká skoro dva měsíce na výsledky parlamentních voleb a do ulic vyšli desítky těch, kteří se o křeslo v parlamentu ucházeli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratické volby v Afghánistánu

Demokratické volby v Afghánistánu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Byl to výběr a ne volby, hodnotil situaci jeden z kandidátů pro agenturu AP. Mnozí také volali po opakování voleb. Nejenže se celý proces sčítání hlasů nekonečně vleče – volby byly 18. září, tuto neděli měly být zveřejněny výsledky – ale stále se na ně čeká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Jaromír Marka ze zahraniční redakce, který situaci v Afghánistánu sleduje

Hlavní aktivitou volební komise je rušení hlasovacích lístků, kterých bylo jako neplatných zatím vyřazeno skoro dvacet pět procent. Kandidáti nařkli volební komise, že jsou do volebních podvodů zapojeny, a obvinění už začala vyšetřovat afghánská generální prokuratura.

Většina lidí už bere tyto machinace jako fakt, smířili se, že k volbám v Afghánistánu machinace a úplatky tak nějak patří. Skutečně nezávislá volební komise, která pracuje pod křídly OSN, eviduje asi deset tisíc stížností na regulárnost voleb. Nyní všichni čekají na výsledky.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme