Senát schválil omezení státní podpory solárních elektráren

Senátoři schválili omezení státní podpory solárních elektráren. Ta by se od příštího roku měla vztahovat jen na malé elektrárny, které budou mít solární panely na budovách. Zdroje na zemědělské nebo lesní půdě už na ni nárok mít nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Novela by měla omezit nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka přijetí zákona zabrání do roku 2011 vzniku dalších velkých slunečních elektráren, a stát tak ušetří na podpoře několik miliard korun.

„Určitě by to byla určitá komplikace do budoucna, protože by hrozilo, že bude nainstalováno nějakých těch dalších 700 megawatt, že budou dál pole zarůstat fotovoltaickými elektrárnami.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O podpoře fotovoltaiky a roli Energetického regulačního úřadu diskutovali v Ozvěnách dne předseda ERÚ Josef Fiřt a poslanec za ODS Aleš Rádl

„Takže v tomto ohledu považuji přijetí této novely za úspěch. Těmito opatřeními bychom měli do budoucna ušetřit na podporách 7,8 miliardy,“ zdůraznil ministr.

Pro vládní návrh zvedlo ruku všech 70 přítomných senátorů. Podle Aleny Gajdůškové z ČSSD je novela racionální, a nebyl důvod ji nepodpořit.

„To, co bylo v této chvíli přijato, to je zpřísnění podmínek pro výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě, zrušení daňových prázdnin, ke kterým není žádný důvod, protože dneska ta návratnost tam je velmi vysoká, a ta další opatření jsou skutečně správně a bylo potřeba je přijmout,“ řekla Gajdůšková.

Za krok správným směrem novelu považuje i předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, jak řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

„Fotovoltaiky nejsou toho druhu, že by velkým výkonem přispěly, razantně, k výrobě elektřiny. A proto je to určitý doplňkový zdroj. Tato změna zákona přispěje k tomu, že za prvé se omezí tento rozsah na polích, a za druhé dojde k tomu, že přece jenom nebude zneužívána úrodná půda k tomu, aby se přestaly vyrábět zemědělské produkty a stavěly se tam fotovoltaiky.“

Spor o roli ERÚ

Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny za ODS Aleše Rádla a dalších kritiků ale právě regulační úřad nese velkou vinu na problému se solárními elektrárnami.

„Pan Fiřt by se měl asi vyjádřit k tomu, proč v roce 2005 zvýšil výkupní cenu (elektřiny z obnovitelných zdrojů) ze šesti korun na 13, a to samozřejmě vytvořilo ten obrovský ekonomický polštář pro to, aby bylo výhodné právě do fotovoltaiky investovat takovým tempem a rychlostí, jako se to dělo,“ řekl Rádl ve vysílání Radiožurnálu.

Podle jeho názoru také Energetický regulační úřad reguluje cenu energií tak, aby to bylo výhodné zejména pro distributory a producenty, nikoliv pro veřejnost.

Předseda ERÚ Fiřt ale kritiku odmítl: „V žádném případě se nedá hovořit o tom, že bychom za prvé byli proti zákazníkům a za druhé, že bychom zavinili zvýšení ceny.“

Tomáš Medek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme