Na Kubě vznikl první kněžský seminář po 50 letech

Nedaleko Havany vznikl kněžský seminář. Římskokatolická církev na Kubě dnes prezentuje první velký projekt za posledních 50 let. Podle některých jde o signál vylepšování vztahů církve a komunistické vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak na Rádiu Česko řekl Freddy Valverde, vedoucí španělské redakce Českého rozhlasu 7 Rádia Praha, původní seminář znárodnili hned po nástupu Fidela Castra a udělali z něj vojenská kasárna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Kubě mluvil na Rádiu Česko Freddy Valverde, vedoucí španělské redakce Českého rozhlasu 7 Rádia Praha

Hlavní impuls ke vzniku prvního kněžského semináře za půl století dal během své návštěvy Kuby papež Jan Pavel II., který tam položil základní kámen této stavby. Otevření semináře je v souladu se současnou politikou prezidenta Raúla Castra.

„Kubánský režim a katolická církev 50 let neměly dobré vztahy, teďka se to dostalo někam jinam, protože Raúl Castro využil řekněme nabídku ze strany církve, aby se stala prostředníkem mezi opozicí a režimem a podařilo se osvobodit část politických vězňů,“ připomněl Valverde a dodal:

„Ale musím říct, že kubánský režim nedělal nikdy nic zadarmo. Takže z tohoto titulu určitě ještě něco má v rukávu.“

Ondřej Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme