Miloslav Chytráček: Co prozradil Vladař?

4. listopad 2010
Vstupte!

Archeolog PhDr. Miloslav Chytráček, PhD. se v posledních letech věnuje především výzkumu stolové hory Vladař. Tam také zamíříme s otázkami pořadu Vstupte! 4. 11. od 11 hodin.

Vladař na horním toku Střely popisoval ve své kronice už Václav Hájek z Libočan a ve druhé polovině 19. století byla tato lokalita zařazena mezi významná pravěká hradiště. Archeologové ji přesto začali zkoumat až v roce 2002, aby před vandaly s detektory kovů zachránili alespoň některé informace z minulosti místa. Odměnou je řada zajímavých nálezů, kterým bude patřit čtvrteční pořad Vstupte!, kde nevynecháme ani vzpomínky bagristy z 80. let, díky kterým byly nalezeny dřevěné konstrukce staré 2 500 let.

Z výzkumů stolové hory Vladař

PhDr. Miloslav Chytráček, Ph.D. studoval po gymnáziu v letech 1979–1983 archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Absolvoval prací „Nové poznatky o halštatsko-laténských bronzových nádobách z Čech“. V roce 1983 nastoupil do Archeologického ústavu tehdejší Československé akademie věd, kde pracuje v současné době. V letech 1993 až 1995 přitom působil na Ústavu archeologické památkové péče v Břežanech. V roce 2002 začal přednášet na Katedře archeologie Západočeské univerzity v Plzni.
PhDr. Miloslav Chytráček se specializuje na mladší pravěk, dobu halštatskou, laténskou a sídelní archeologii. V posledních letech se věnuje především výzkumům stolové hory Vladař.

Vladař ve vysílání Leonarda
V průběhu října 2010 se Vladař ve vysílání Leonarda objevila v historickém i přírodovědném magazínu. Když se řekne „vladař“, můžeme mít na mysli hned několik významů – zvláště v magazínu o historii. Může se jednat o panovníka, také se můžeme bavit o díle Niccola Machiavelliho, ale dnes si budeme povídat o jiném Vladaři. Najdeme ho v západních Čechách u obce Žlutice asi 35 kilometrů od Karlových Varů a 50 kilometrů od Plzně na horním toku řeky Střely. Jedná se o stolovou horu a na ní se v pravěku rozkládalo hradiště, které v současnosti zkoumají archeologové. O dosavadních výsledcích si kolega Dan Mrázek povídal s vedoucím výzkumu na Vladaři doktorem Miloslavem Chytráčkem z Archeologického ústavu AV ČR.

Objevy učiněné na Vladaři od roku 2002 připomínal také magazín Natura: našly se tady například stopy osídlení z mladší doby bronzové, pozdní doby halštatské, časné doby laténské a raného středověku. O tom, jací lidé na Vladaři žili, vypovídají mimo jiné i organické zbytky. Ty se často nachází v nádržích na vodu – a na Vladaři se našly hned dvě. S úkoly přírodovědců při archeologickém výzkumu nás v příspěvku Dana Mrázka seznámí koordinátor přírodovědných analýz doktor Petr Pokorný z Archeologického ústavu AV ČR.

Zítra ve Vstupte!
V pátečním autorském Vstupte! se RNDr. Jiří Grygar bude od 11 hodin věnovat planetkám hlavního pásu.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio