Pavel Bém končí ve funkci pražského primátora

Na pražské primátorské židli seděl Pavel Bém osm let. Vévodil žebříčkům popularity a sahal po funkci předsedy ODS. Současný poslanec se dnes oficiálně, mimo jiné i ve společnosti prezidenta Václava Klause, loučil s funkcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S primátorem Bémem se rozloučil i prezident Klaus

S primátorem Bémem se rozloučil i prezident Klaus | Zdroj: ČTK

Pavel Bém převzal město po povodních v roce 2002. Povodně způsobily škodu za téměř 30 miliard korun. Dluh města činil 35 miliard korun.

„Dnes, po osmi letech, předám svému zástupci Prahu v naprosto luxusní finanční pozici,“ říká Bém, podle kterého má dnes Praha vyrovnaný rozpočet, splacené dluhy, největší investiční tempo od roku 1945 a jeden z nejmodernějších systémů protipovodňové ochrany v Evropě:

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Bém.mp3

„To jsou asi nezpochybnitelné argumenty, co dobrého se nám povedlo, ale spoustu věcí se nám nepodařilo dotáhnout do konce.“

Pavel Bém si dal po nástupu do funkce za úkol zklidnit historické centrum města zavedením mýtného, které ale nemá pouze ekonomicky vázat vjezd do města na nějaký poplatek, ale hlavně snížit rozsah přepravních objemů v centru města a to se podle něj nepovedlo.

„Nepovedlo se to dotáhnout do konce kvůli chybějící legislativě a to je například jedna z věcí, která mě čeká v Poslanecké sněmovně.“

Ve volbách do pražského magistrátu ztratila ODS po letech Bémovy vlády 30 procent hlasů z roku 2006, spadla na pouhých třiadvacet a ze vzdálenosti sedmi procent sledovala vítěznou TOP 09. Pavel Bém by preferoval koalici vytvořenou právě z těchto dvou pravicových stran:

„Pro mě je jasné, že Pražané dali hlas pravici. Spojení ODS a TOP 09 má svoji vnitřní logiku – programově i ideově. Ale je vždycky potřeba volit mezi novými tvářemi a zkušenými lidmi nějaký kompromis. A to v případě ‚topky‘ není tak úplně možné. ODS kromě Zdeňka Tůmy nezná vůbec nikoho. Jednání nejsou jednoduchá a já to svým kolegům nezávidím.“

Sedmačtyřicetiletý Pavel Bém působil ve funkci primátora od listopadu 2002. Před tím byl starostou Prahy 6. Od května byl zvolen poslancem.

Tomáš Pavlíček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme