Rozhodnutí FEDu by nemělo ovlivnit politiku ČNB

Domácí centrální bankéři dnes ponechají úrokové sazby na historickém minimu. Základní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, by tedy měla zůstat na úrovni 0,75 procenta. Zajímavější ale mohou být následné komentáře, které by se mohly týkat i koruny. Bude česká měna posilovat díky včerejšímu rozhodnutí amerického FEDu, který do ekonomiky napumpuje dalších 900 miliard dolarů?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Centrální banky vyspělých zemí exportují prostřednictvím trhů uvolněnou měnovou politiku do rozvíjejících se ekonomik. Česku mohou hrozit dvě rizika.

Jednak mohou investoři vytahovat peníze z dolarových aktiv, převádět je na lépe vynášející aktiva jinde ve světě, kde jsou středoevropské a východoasijské ekonomiky relativně dobrým favoritem. A za druhé, na dolar jsou fixovány měny čínského juanu a jiných asijských měn. A to jsou konkurenti českých exportérů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úroky.mp3

Pokud oslabí dolar, oslabí i měny těchto jednotlivých ekonomik vůči české koruně a euru, a to by zhoršilo pozici českých exportérů,“ říká ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda.

Včerejší rozhodnutí FEDu by ale nemělo bezprostředně ovlivnit politiku České národní banky.

„Česká národní banka bude nejspíš sledovat, jak se bude vyvíjet kurz koruny. Pokud bude výraznější tlak na posílení koruny, vůči euru a dolaru, centrální banka by zřejmě zahájila slovní intervence, ale nějaké větší akce nemůžeme očekávat,“ vysvětluje Benda.“

Nicméně úrokové sazby centrální banky zřejmě zůstanou na historickém minimu. Komerčním bankám se daří a tak by bylo možné úvěry a hypotéky ještě zlevnit.

„Souhrnné statistiky ukazují, že hypoteční úvěry moc výrazně za poslední tři měsíce nezlevňují. Viděli jsme tam nějaké půl procento. Je to spíš marketing. To, co je na plakátech, úplně neodpovídá tomu, co banky vykazují do bankovní statistiky ČNB,“ říká Benda.“

Prostor pro případné snižování komerčních sazeb na hypoteční úvěry už je poměrně vyčerpán. Banky by sáhly ke snižování jen ze strategických důvodů. Očekává se, že sazby centrální banky půjdou směrem nahoru. Je jen otázka kdy.

„To bude záviset na tom, jak se bude ekonomika vyvíjet. Centrální banka dnes zveřejní prognózu, která bude o něco optimističtější. Je ale spekulativní, jak zhodnotí rizika pro rok 2011. Zatím je ekonomické prostředí o něco lepší, o něco lépe rostoucí, o něco více inflačnější, než byla poslední prognóza,“ dodává Benda.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme