Smutná zpráva ze zoo: Malá Zakiya uhynula

4. listopad 2010

Mládě šimpanze – samička Zakiya, která se v ostravské zoologické zahradě narodila 17. června letošního roku, uhynula. Stalo se tak během noci z úterý 2. na středu 3. listopadu. Zatím bohužel neznáme příčinu smrti.

Její máma Zira ji stále nosí a nechce ji pustit. Je to zcela přirozené chování – i samičky v přírodě, které o své mládě přijdou, se se ztrátou potomka těžko smiřují a ještě několik dní jej nosí a pečují o něj. Ošetřovatelé vyčkávají, až Zira mládě odloží a nebude si ho více všímat, případně jim Zira mládě sama podá. Poté budeme moci zjistit, co se vlastně stalo. Jisté je, že Zira se o malou Zakiyu starala a jako prvorodička si počínala velmi dobře. Nicméně ve skupině stále zůstávala podřízenou samicí, což není pravidlem. Samice s nejmladším mládětem většinou postoupí v hierarchii nahoru.

Byť tato smutná událost poznamenala naši šimpanzí rodinu, je úmrtnost mláďat ve volné přírodě poměrně častá, a to buď v důsledku predace, nemoci, nebo špatné péče prvorodičky. Důležité je, že se Zira ukázala být dobrou matkou, a tak se od ní můžeme v příštích letech dočkat dalších mláďat.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio