Královský sňatek / Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský – 1310

4. listopad 2010

Včera byla v prostorách středověkého domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze otevřena dlouho očekávaná výstava „Královský sňatek / Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský – 1310“.

Výstava se koná při příležitosti sedmistého výročí nástupu Jana Lucemburského na český trůn následně po sňatku s českou princeznou Eliškou Přemyslovnou. Ten se konal 1. září roku 1310 ve Špýru a korunovace proběhla 7. února 1311 v Praze. Gotický dům U Kamenného zvonu je dnes považován za součást městské královské rezidence, upravené pro mladé manžele v prvním období po jejich příchodu do Prahy.

Při přípravě výstavy spojilo své síly několik institucí – Muzeum hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy a Archiv hlavního města za podpory Magistrátu hlavního města. Těžiště výstavy tvoří předměty z oblasti zlatnictví, iluminované rukopisy, relikviáře, vzácné listiny, pečeti, mince, sochařské exponáty a archivní dokumenty. V čem spočívá mimořádnost výstavy „Královský sňatek“, na to se Karel Oujezdský včera zeptal autorky koncepce hlavní části výstavy v prvním patře Kláry Benešovské, vedoucí oddělení středověkého umění Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky.

02180324.jpeg

Výstavu „Královský sňatek“ si můžete v domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze prohlédnout od 4. listopadu 2010 do 6. února roku 2011. O druhé části výstavy věnované životu pražských obyvatel na přelomu 13. a 14. století vás budeme informovat v naší ranní Mozaice v příštích dnech. K výstavě vychází rozsáhlý šestisetstránkový vědecký katalog a průvodce výstavou a připraven je i bohatý doprovodný program.

Spustit audio