Novela zákona o ovzduší zavede nízkoemisní zóny

Poslanci jsou pro zavedení takzvaných nízkoemisních zón. Do druhého čtení dnes poslali novelu zákona o ochraně ovzduší. Ta radnicím dává pravomoc vymezit ve městech a obcích zóny, do nichž nebudou moci vjíždět starší automobily, které nesplňují určité emisní limity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolony v ulici Na Třísle

Kolony v ulici Na Třísle | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Při vyhlášené smogové situaci by pak mohli řidiči jezdit zadarmo po zpoplatněných úsecích dálnic, které tvoří obchvaty měst a obcí.

Předloha právě prošla prvním čtením a už dnes večer se jí bude zabývat výbor pro životní prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Drobil mluví o novele zákona o ovzduší.mp3

Podle jednoho z předkladatelů, ministra životního prostředí Pavla Drobila, je potřeba novelu přijmout rychle, aby jí starostové měst mohli využít už při zimním smogovém počasí.

„Novela přichází s třemi body: snížením emisních stropů, s nízkoemisními zónami, a znepopalatněním dálnic a rychlostních komunikací v době smogové epizody, což byl kompromis mezi námi a ministerstvem dopravy,“ říká Drobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kateřina Konečná mluví o novele zákona o ovzduší.mp3

Novelu sepsali tři severomoravští poslanci. Právě tento kraj totiž patří k těm, které smog trápí nejvíc.

Pro schválení novely v prvním čtení byli poslanci napříč politickým spektrem. Zpravodajka normy Kateřina Konečná z KSČM ale tvrdí, že je třeba ji ve výborech ještě upravit.

„Myšlenka je dobrá, ale realizace tohoto zákona je špatná, proto jsme blokovali zrychlené projednávání. Byl připravován evidentně horkou jehlou, protože jsou tam chyby. Je třeba to prodiskutovat, aby bylo možné novelu reálně uvést do praxe,“ dodala Konečná.

Lucie Husárová 1, Martina Spěváčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme