Prezident Tadić se ve Vukovaru omluvil za srbské zločiny z 90. let

Srbský prezident Boris Tadić poprvé od konce srbsko-chorvatské války přijel do Vukovaru. Ten se stal symbolem krutosti konfliktu, který se tady odehrál na počátku 90. let. Tadić se u Vukovaru poklonil chorvatským i srbským obětem a slíbil spolupráci při pátrání po hromadných hrobech pohřešovaných osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský prezident Boris Tadić přijel do Vukovaru

Srbský prezident Boris Tadić přijel do Vukovaru | Zdroj: ČTK

„Jsem tady, abych se poklonil obětem a ještě jednou se omluvil. Přiznání zločinů, omluva a lítost umožní odpuštění a usmíření.“ Těmito slovy Boris Tadić uctil památku obětí války u památníku v Ovčaře, kde srbské jednotky pobily více než 200 chorvatských zajatců.

„Ovčara je místo bolesti a utrpení lidí, kteří se stali oběťmi nesmyslné politiky. Přijeli jsme sem, abychom dokázali, že je možná i jiná politika - politika míru a přátelství,“ prohlásil chorvatský prezident Ivo Josipović.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přelomové cestě srbského prezidenta mluvil na Rádiu Česko Martin Dorazín ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Odpoledne se prezidenti poklonili památce srbských obětí v Paulině Dvoru a Boris Tadić pak trajektem Holubice odplul po Dunaji do Srbska.

Jak na Rádiu Česko řekl Martin Dorazín ze zahraniční redakce Radiožurnálu, dnešní, byť ještě neoficiální návštěva v Chorvatsku, je součástí dlouhodobé politiky Borise Tadiće a jeho Demokratické strany, která je nejsilnější a vládnoucí stranou v Srbsku, společně s dalšími koaličními partnery.

„Je to politika, která vychází už třeba od dob výročí srebrenického masakru, kde rovněž Boris Tadić vystoupil s omluvou, v tomto případě bosenským muslimům. A na to navazuje celá jeho proevropská zahraniční politika. Chce tím dát najevo opravdovou vůli k usmíření v postjugoslávském prostoru, protože si velmi dobře uvědomuje, že jiná cesta není, že to nepřátelství, které trvá už 20 let, musí skončit.“

Část chorvatské ani srbské veřejnosti a politiků s návštěvou prezidentů ve Vukovaru nesouhlasí a některé chorvatské nacionalistické strany se chystaly protestovat. Chtěly se pokusit zablokovat některé silnice vedoucí k památníku v Ovčaře, což je pro Chorvaty důležité a citlivé místo.

Kvůli příjezdu srbského prezidenta tam byl vyhlášen mimořádný stupeň ostrahy, okolí hlídalo – jen z chorvatské strany - na tisíc uniformovaných i tajných policistů.

Dnešní neoficiální cesta prezidenta Tadiće do Chorvatska měla připravit půdu pro návštěvu oficiální, která bude následovat už koncem tohoto měsíce.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme