Davida Ratha čeká disciplinární řízení

S poslancem a středočeským hejtmanem davidem rathem zahájil disciplinární řízení sněmovní imunitní a mandátový výbor. Bude řešit jeho výrok na adresu ministra financí Miroslava Kalouska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath (vlevo) v Poslanecké sněmovně

David Rath (vlevo) v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Toho Rath minulý týden obvinil, že nebyl během jednání dolní komory úplně střízlivý. Kalouska Rathova slova urazila. Výbor se znovu sejde na konci listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda sněmovního imunitního a mandátového výboru Jeroným Tejc

Jeho šéf Jeroným Tejc Radiožurnálu řekl, že jsou tři varianty, jak mohou členové spor obou politiků vyřešit:

„Buď to, že výbor po vyslechnutí obou řízení zastaví, protože zde nebudou důvody v něm pokračovat. Nebo rozhodne o uložení sankce až do výše jednoho platu, nebo vyzve k omluvě.“

„My chceme, a tak jsme se dohodli, že si pozveme oba dva na jedno z příštích zasedání výboru, přičemž je požádáme ještě, aby na to nejbližší zasedání doplnili své podklady písemně. Aby případně doložili a vyzvali, koho si přejí za svědka,“ uvedl Tejc.

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Ještě před zasedáním výboru Tejc oznámil, že pokud se dokazování inkriminovaného výroku na zkomplikuje, pak by mohla být na řadě přelomová novinka: obvinění z opilosti chce nechat prověřovat okamžitě na místě pomocí alkoholtestrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Vidím k jednání výboru

Výbor se znovu sejde koncem listopadu, na jednání si pozve oba aktéry a také nejspíš i některé svědky. Jeroným Tejc oznámil, že mezi nimi budou i někteří členové vlády, kteří v tu chvíli seděli vedle Miroslava Kalouska. Poslanci si také prohlédnou televizní záznam jednání sněmovny.

Podle Jana Vidíma z ODS bude verdikt výroku záležet i na tom, jaké důkazy David Rath pro své tvrzení předloží: „Uvidíme, co nám k tomu řekne pan poslanec Rath, případně jeho advokát, neboť se může nechat zastupovat.“

Milan Kopp, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme