Bio zelenina nemá víc antioxidantů
„Bio“ či „organicky“ vypěstovaná zelenina je stále žádanější. Zároveň s poptávkou se množí vědecké studie, které upozorňují na to, že zdravotní přínos takové zeleniny je v některých směrech zřejmě přeceňovaný.
Popularita bio potravin je založena na několika faktorech: lepším zacházení s hospodářskými zvířaty, větší šetrnosti vůči životnímu prostředí, lepší chuti, větší čerstvosti a potenciálnímu přínosu pro zdraví. Pro mnohé odborníky však zdravotní přínosnost konzumace bio potravin zůstává kontroverzní a nepříliš dobře podložená.
K zemím, ve kterých bio potraviny dosáhly největší obliby, patří Dánsko. A právě dánští vědci se podívali na to, jak si bio zelenina stojí co do obsahu antioxidantů (jako jsou polyfenoly a flavonoidy), které snižují riziko vzniku srdečně-cévních nemocí a rakoviny a oddalují známky stárnutí. Hladinu antioxidantů vědci stanovili u organicky pěstované mrkve, cibule a brambor z různých oblastí a porovnali ji se stejnými druhy zeleniny vypěstovanými konvenčními zemědělskými metodami, které zahrnují používání hnojiv a pesticidů. A výsledek? V obsahu tolik ceněných antioxidantů se bio zelenina nijak neliší od té „obyčejné“.
Zdroj: American Chemical Society, Journal of Agricultural and Food Chemistry
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.