Bio zelenina nemá víc antioxidantů

4. listopad 2010
Monitor

„Bio“ či „organicky“ vypěstovaná zelenina je stále žádanější. Zároveň s poptávkou se množí vědecké studie, které upozorňují na to, že zdravotní přínos takové zeleniny je v některých směrech zřejmě přeceňovaný.

Popularita bio potravin je založena na několika faktorech: lepším zacházení s hospodářskými zvířaty, větší šetrnosti vůči životnímu prostředí, lepší chuti, větší čerstvosti a potenciálnímu přínosu pro zdraví. Pro mnohé odborníky však zdravotní přínosnost konzumace bio potravin zůstává kontroverzní a nepříliš dobře podložená.

K zemím, ve kterých bio potraviny dosáhly největší obliby, patří Dánsko. A právě dánští vědci se podívali na to, jak si bio zelenina stojí co do obsahu antioxidantů (jako jsou polyfenoly a flavonoidy), které snižují riziko vzniku srdečně-cévních nemocí a rakoviny a oddalují známky stárnutí. Hladinu antioxidantů vědci stanovili u organicky pěstované mrkve, cibule a brambor z různých oblastí a porovnali ji se stejnými druhy zeleniny vypěstovanými konvenčními zemědělskými metodami, které zahrnují používání hnojiv a pesticidů. A výsledek? V obsahu tolik ceněných antioxidantů se bio zelenina nijak neliší od té „obyčejné“.

Zdroj: American Chemical Society, Journal of Agricultural and Food Chemistry

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.